• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Povećan broj dece obolele od stomačnog virusa u vrtićima: 5 simptoma ukazuju na njega, raste i kovid 19

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zbog povećanog gubitka tečnosti može doći i do dehidratacije, pa je neophodno u hospitalnim uslovima nadoknada elektrolita - kaže dr Slavica Maris

  • 0

U dečijim vrtićima u Beogradu tokom marta registrovano je šest epidemija uzrokovanih stomačnim virusima, sa ukupno 83 obolele dece. Najčešći simptomi su malaksalost, mučnina, povraćanje, dijareja i povišena telesna temperatura.

"Podaci iz Gradskog zavoda za javno zdravlje pokazuju da je povećan broj prijavljivanja obolelih od stomačnih virusa, naročito u dečijim kolektivima predškolskim ustanovama. Tokom marta ukupno je registrovano šest epidemija u kojima je obolelo 83 dece. Od toga četiri epidemije su bile uzrokovane rota virusom, a dve adeno virusom", rekla je danas za Tanjug epidemiolog Slavica Maris, načelnik jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Uglavnom u kliničkoj slici, kako je navela, dominira mučnina, povraćanje, dijareja, bolovi u stomaku, a može se javiti i povišena temperatura.

"Uobičajeno simptomi traju dan ili dva, ali mogu i duže da traju. Zbog povećanog gubitka tečnosti može doći i do dehidratacije, pa je neophodno u hospitalnim uslovima nadoknada elektrolita", rekla je dr Maris:

"Ne postoji kauzalna terapija, antibiotici se ne preporučuju, već samo simptomatska terapija. Ukoliko imate povišenu temperaturu, to je korišćenje lekova za snižavanje temperature, nadoknada tečnosti, kao i dijetalna ishrana", kazala je dr Maris.

Prema njenim rečima, broj zaraženih korona virusom se povećava.

"Tokom marta ukupno je registrovano 15 epidemija korona virusa, najviše u zdravstvenim ustanovama i to 13 i dve u ustanovama socijalne zaštite. Najčešće su to blaži simptomi - respiratorno curenje iz nosa, povišena temperatura i gušobolja",  rekla je dr Maris.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok