Vreme čitanja: oko 2 min.

Neverovatna ideja srednjoškolaca iz Čajetine: Žele da sačuvaju dva stabla hrasta u školskom dvorištu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iz Zavoda su istakli da iako su stabla u dobrom stanju, treba ih obezbediti na neki način, bez obzira na to da li će ući u postupak zaštite ili ne

  • 0
Čajtina, srednjoškolci, hrast, Foto: B.Ilić

Srednjoškolci iz Čajetine došli su na neverovatnu ideju u kojoj su ih podržali profesori i drugari. Odlučili su da pokrenu postupak zaštite dva hrastova stabla u školskom dvorištu, stara preko dva veka, koji se smatraju simbolima škole.

Nakon što je posečen jedan hrast u dvorištu Ugostiteljsko - turističke škole u Čajetini, koji je predstavljao opasnost po školsku zgradu, grupa učenika uz podršku profesorke i učeničkog parlamenta odlučila je da pokrene postupak zaštite za druga dva hrastova stabla, za koja se smatra da su simboli ove i susedne obrazovne ustanove.

- Jedan od hrastova je ispred zgrade škole, dok je drugi u dvorištu Osnovne škole "Dimitrije Tucović". Pored ova dva hrasta postojao je još jedan koji je nedavno odsečen, jer je predstavljao opasnost po zgradu i učenike. Predstavnici Zavoda za zaštitu prirode Srbije za ova dva stabla procenili su da su u dobrom stanju i da ne predstavljaju opasnost. Iz tog razloga na inicijativu učeničkog parlamenta odlučili smo da pokrenemo postupak zaštite ova dva hrasta - kaže profesorka Sofija Pavlović Luković.

Iz Zavoda su istakli da iako su stabla u dobrom stanju, treba ih obezbediti na neki način, bez obzira na to da li će ući u postupak zaštite ili ne. Pod granama ovog drveća čajetiniski osnovci i srednjoškolci provode najviše vremena tokom malih i velikih odmora, naručito kada je lepše vreme.

- U monografijama Čajetine smo naišli na stare slike, dok još škole nisu sagrađene, a ova dva stabla su i tada postojala. Generacije i generacije prošle su kroz ove dve obrazovne ustanove, a hrastovi i dalje čuvaju sećanje na prošla vremena. - dodaje profesorka.

Postupak zaštite pokrenuli su tako što su podneli zahtev Zavodu za zaštitu prirode Srbije, od koga su ubrzo dobili odgovor da je ušao u plan za ovu godinu i da će o narednim koracima biti obavešteni.

Hrastovi će i dalje nastaviti svoju tradiciju, a meštani Čajetine i prvenstveno učenici osnovne i srednje škole moćiće, kao i do sada, da uživaju u hladu pod njihovom krošnjom.

(Telegraf.rs/B. Ilić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA