≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Miljan posle 5 godina na dijalizi dobio šansu za dug život: Otac donirao bubreg sinu, transplantiran u Nišu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Složena operativna procedura izvedena je bez komplikacija. Radio je multidisciplinarni tim 40 lekara i sestara

  • 0
operacija ilustracija hirurg Foto: Unsplash/ Ilustracija

Na Klinici za kardiohirurgiju UKC Niš prošlog četvrtka urađena je transplantacija bubrega, prva u ovoj godini. Otac Alija donirao je bubreg svom sinu Miljanu.

Miljan ima 30 godina i, zahvaljujući ocu koji mu je donirao bubreg dobio je šansu za dug i kvalitetan život posle 5 godina na dijalizi. Njegov povratak u Jelašnicu, pored oca koji je već otpušten kući, iščekuju i supruga i troje dece.

“Pre operacije mnogo je bio težak život, nisam mogao da pijem tečnost, da jedem šta hoću, imam druge obaveze, a svaki drugi dan moram na dijalizu. Sad je hvala bogu sve super. Super se osećam, planovi su da živim normalno, da ne idem na dijalizu, a za dalje videćemo”, navodi Miljan Bajramović, iz sela Jelašnica kod Surdulice za RTS.

Složena operativna procedura izvedena je bez komplikacija. Radio je multidisciplinarni tim 40 lekara i sestara.

“Nakon svih ispitivanja uradili smo transplantaciju koja je hirurški bila zahtevnija i što se tiče vaskularnog i što se tiče urološkog dela. Sam postoperatvni tok je uredan”, ističe doc.dr Branka Mitić, dir. Klinike za nefrologiju UKC Niš.

Ovo je prva transplantacija organa u niškom Kliničkom centru u ovoj godini. Uglavnom se rade srodničke transplantacije sa živih donora, dok kadaveričnih transplantacija, sa donora koji su doživeli moždanu smrt, gotovo da nema, jer rodbina i dalje retko daje pristanak.

“Svedoci smo da je sve veći broj obolelih od hronične bubrežne insuficijencije, sve veći broj pacijenata na hemodijalizi i ne postoji nijedan drugi način koji može da ih vrati kvalitetu života kakav su imali pre dijalize od transplantacije bubrega”, kaže prof.dr Zoran Perišić, dir. UKC Niš.

Na transplantaciju bubrega u Srbiji čeka oko 700 pacijenata, a osim bubrega, čeka se i na transplantaciju jetre, srca, pluća, rožnjača.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA