Vreme čitanja: oko 3 min.

Dr Drulović za Telegraf otkrila kada će pacijenti oboleli od multipla skleroze dobiti inovativni lek

Vreme čitanja: oko 3 min.

U zemlji je u ovom času oko 4.100 pacijenata

  • 2
Ana Brnabić, Vršac Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Terapija za lečenje multipla skleroze (MS) moći će da se obezbedi u rekordnom roku od mesec dana, rekla je prof. dr Jelena Drulović na konferenciji održanoj danas u Vršcu u kompaniji Hemofarm.

U odgovoru na pitanje Telegrafa, Drulović, inače sa Instituta za neurologiju Kliničkog centra Srbije, dodala je da je inovativni lek Corpos (Korpos) čija proizvodnja počinje u Srbiji, namenjen pacijentima sa različitim formama bolesti, zbog čega je broj pacijenata koji su kandidati za ovu terapiju, kako je rekla, sve veći i veći.

"Lekovi ordiniraju pri univerzitetsko-kliničkim centrima, lekari procenjuju na osnovu kliničke slike i šalju preporuke Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje. Za mesec dana je moguće obezbediti početak lečenja", rekla je Drulović o proceduri za dobijanje ovog leka.

"Do pre tri godine nismo lečili visokoefektivnim lekovima", rekla je navodeći da je ranije lečen manji broj pacijenata.

Kako je više puta rečeno, u Srbiji je danas nešto više od 4.000 pacijenata sa MS.

"Broj pacijenata koji se lečio o trošku RFZO 2018. godine je 1.100, dok je danas 4.100 pacijenata sa MS", kazala je premijerka Ana Brnabić, koja je takođe prisustvovala konferenciji, ističući da je ta brojka za pet godina skoro učetvorostručena.

Kako je najpre istakla, ovaj događaj je značajan zbog toga što se obeležava početak proizvodnje prvog inovativnog leka u Srbiji.

"Posebna zahvalnost kompaniji Roš, koja je jedna od najznačajnijih svetskih farmaceutskih kompanija, što je pristala da se ovaj lek proizvodi u Srbiji", kazala je navodeći da je Hemofarm prvi izvoznik lekova iz Republike Srbije, ujedno 13. najveći izvoznik ukupno.

Značaj toga što se jedan ovakav lek proizvodi u našoj zemlji jeste u tome što će moći brže i lakše da se učini dostupnim pacijentima u Srbiji, istakla je.

"Ali postoji i veliki broj pacijenata koji nisu pokriveni inovativnim terapijama. U budućnosti se nadamo odobravanju kliničkih studija od strane Agencije za lekove i medicinska sredstva (Alims), koje daju nadu za pacijente", dodala je Brnabić.

Prema njenim rečima, Hemofarm je već u pregovorima o daljoj proizvodnji drugih inovativnih lekova.

Saradnja sa kompanijom Roš pokrenuta je pre šest godina, a lek Korpos od sada će biti dostupan pavijentima u Srbiji, o trošku RFZO.

Lek je već na početku konferencije prestavljen kao revolucionarni, mi koji značajno zaustavlja i menja tok bolesti.

O tome je govorila i ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konard.

"To je užasna dijagnoza, šok za pacijente i njihove porodice. Bolest je neizlečiva, ali se može uticati na simptome".

Zelinger: Samo radimo u interesu zajednice

Generalni direktor kompanije Hemofarm, koja je deo nemačke Štada grupe, Ronald Zelinger istakao je posebnu zahvalnost udruženju pacijenata, koji su angažovanjem doprineli početku proizvodnje ovog leka u Srbiji.

Zeliger je istakao da je projekat Corpos dobar primer javno-privatnog partnerstva i razumevanja svih strana o važnom cilju koji se radi u interesu zajednice.

"Ovaj projekat je uspešan zahvaljujući partnerstvu kompanija Hemofarm i Roche, međusobnom poverenju koje smo izgradili sa udruženjem pacijenata i lekarima, kao i uspešnoj saradnji koju Hemofarm godinama ostvaruje sa državnim institucijama", rekao je Zeliger i dodao da će Hemofarm nastaviti da bude pouzdan partner zdravstvenom sistemu Srbije. On je naglasio da je STADA grupa od 2006. godine u Hemofarm uložila preko 400 miliona evra, dok se samo tokom 2023. planiraju investicije u vrednosti preko 30 miliona evra.

"Hemofarm je vodeći proizvođač lekova u regionu. Istovremeno, najveći smo izvoznik lekova u Srbiji i jedan od najznačajnijih stubova proizvodnje u STADA grupi. I dalje ćemo težiti da kroz unapređenje i razvoj Hemofarma, doprinosimo održivom razvoju celokupnog društva", zaključio je Zeliger.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lela1984

    29. mart 2023 | 18:24

    Ja ga primam i zaista je odličan.Dobila sam ga posle 5 god. od postavljanja dijagnoze,a bolesna sam oko 7 god. i značajno mi je usporio bolest,zaista je odličan.Imam baš težak oblik bolesti,stalno sam bila na kortikosteroidima,ali me je corpos zaista preporodio.Zato mi je drago sto ce ga dobiti i drugi,a lista nas koji primamo terapiju i treba da se prosiruje.Podrzavam u potpunosti.Molim da se objavi komentar.

  • Bolesna

    29. mart 2023 | 14:24

    Hvala za divne vesti!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA