Vreme čitanja: oko 2 min.

Na "Dedinju" će se opet raditi transplantacija srca

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tu intervenciju su prvi put uradili pre 27 godina

  • 0
Institut za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” Foto: Milena Đorđević

Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" ponovo će raditi transplantacije srca. Tu intervenciju su prvi put uradili pre 27 godina, a pacijent koji je tada otpočeo novi život, i dalje je živ. Posle obilaska "Dedinja 2" i stare zgrade te ustanove, ministarka zdravlja obećala je da će država uložiti u rekonstrukciju.

Samo danas u "Dedinju 2" biće urađeno 11 velikih operacija na srcu, šest velikih vaskularnih operacija, 25 intervencija na srcu i krvnim sudovima u angiosalama. Godine 2019. imali su 2.548 operacija na srcu u kojima se upotrebljavaju mašine za vantelesni krvotok, i to je bio najveći broj operacija u Evropi, javlja RTS.

Kada je došla korona, ponovo su se napravile liste čekanja, ali sada svaka prostorija i sala u ovoj ustanovi radi punim kapacitetom, poručuje direktor Milovan Bojić.

U prijemnoj čekaonici i danas su pacijenti iz cele Srbije. U prvoj poseti "Dedinju 2", ali i u obilasku i stare zgrade, danas je bila i ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Priseća se da je u toj zdravstvenoj ustanovi poslednji put bila kao član porodice nekoga ko je lečen u Institutu "Dedinje", a pre toga kao student.

"Ovo je zaista korak u 22. vek, da ne kažem 21. vek, i zaista je veliko zadovoljstvo gledati ovakvu jednu bolnicu. Ja obećavam da ću videti i sa ministrom finansija i ministrom za kapitalna ulaganja, da ono što ste krenuli, da se osposobi i četvrta sala", rekla je Grujičićeva.

Prof. dr Milovan Bojić kaže da u toj ustanovi vladaju red, rad i disciplina.

"To je ustanova koja je srpskoj kardiovaskularnoj medicini proteklih godina podarila nove procedure, oborila brojne evropske i svetske rekorde, u kojoj se zna plan i budućnost osigurana u narednih pet ili deset godina, u kojoj se ulaže u ljude i u kojoj je jedino neophodno da se uloži u stari objekt zgrade, da bude nacionalni institut za srce i krvne sudove", rekao je prof. dr Bojić.

Ministarka zdravlja najavljuje da će država dalje ulagati i u razvoj programa transplantacije, i da će se te intervencije ponovo raditi i u Dedinju. To je ustanova u kojoj je urađena prva transplantacija srca u Srbiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA