Vreme čitanja: oko 3 min.

Od 1. aprila manje autobusa na novosadskim ulicama. GSP: Opada broj građana koji koriste ovaj vid prevoza

Vreme čitanja: oko 3 min.

Redukcije će se više osetiti na gradskim linijama, radnim danima

  • 1
Gradski prevoz Novi Sad Foto: Mateja Beljan

Prema analizi aktuelnog i novog reda vožnje u Novom Sadu, koji će stupiti na snagu 1. aprila, autobusi će radnim danima saobraćati u brojnosti i razmacima u polascima kao što je trenutno subotom. Praktično, autobusi će radnim danima imati polazaka koliko imaju vikendom, a u nekim slučajevima i manje, prenosi 021.rs.

Redukcije će se više osetiti na gradskim linijama, radnim danima.

Linija 1, koja spaja Liman I i Klisu, trenutno radnim danima ima 71 polazak, ali će od 1. aprila imati 55 polazaka. Subotom je saobraćalo 63 autobusa na liniji 1, a po novom redu vožnje saobraćaće 48 "jedinica". Ukupno je ukinuto 16 polazaka radnim danima, a 15 polazaka vikendom.

I linija 2 je redukovana, pa će radnim danima imati 49 umesto 62 polaska. Ova linija ostaje bez ukupno 13 polazaka i putnici će nekoliko minuta duže čekati autobus na stanici.

Linija 3, naročito bitna stanovnicima Petrovaradina, ostaje bez ukupno 13 polazaka radnim danima i pet polazaka subotom.

Prometna linija 4 sa 67 polazaka radnim danima ide na 55 polazaka, sa većim razmacima između istih.

Linija 5 je do sada radnim danima imala 75 polazaka, ali će od 1. aprila imati 15 polazaka manje.

Linija 6 ostaje bez pet polazaka radnim danima.

Linije 7a i 7b - inače linije sa najviše polazaka u sistemu gradskog prevoza, ostaju bez ukupno 46 polazaka.

Konkretno, linija 7a trenutno radnim danima ima 84 polaska, a linija 7b ima 83 polaska. Od 1. aprila će linija 7a imati 61 polazak radnim danima, a linija 7b će imati 60 polazaka.

Najveći broj linija ukinuto je u jutarnjim i u večernjim satima. Tako će linija 8 imati najviše redukcija posle 18 časova, a ukupno ostaje bez 13 polazaka radnim danima i bez 14 polazaka u vikend režimu. "Osmicu" ćete nedeljom sada čekati duže od 40 minuta.

Linija 9 ostaje bez 12 polazaka i, kako pokazuje analiza 021.rs, razlog je povećanje razmaka između polazaka.

Isti razlog važi i za linije 11a i 11b, koje ostaju bez osam polazaka radnim danima i 11 polazaka vikendom.

Linije 13 i 14 ne menjaju svoje polaske, odnosno voze i dalje na svakih 30 minuta. Redukovani su i polasci na liniji 17, koja spaja centar grada sa Tržnim centrom BIG.

Manje redukcije urađene su i na prigradskim linijama, mahom u jutarnjim i večernjim satima. Pojedini putnici su to i saznali tako što su obaveštenje, na papiriću, dobili od vozača - čitateljka iz Sremskih Karlovaca dobila je obaveštenje da od subote neće ići dva jutarnja polaska na liniji 61, bez daljih objašnjenja.

GSP: Vodimo računa o potrebama putnika i ekonomskom ponašanju

Na pitanje medija zbog čega dolazi do ovih izmena, u Gradskom saobraćajnom preduzeću kažu da je dugogodišnjim praćenjem utvrđeno da u prolećnom periodu i s početkom korišćenja alternativnih vidova prevoza, značajno opada broj građana koji koriste autobus.

"U skladu sa tim JGSP 'Novi Sad' primenjuje novi red vožnje, vodeći računa o potrebama putnika i racionalnom, ekonomskom ponašanju. Putnici će kao i uvek biti informisani putem saopštenja za javnost, kao i društvenih mreža", navode u GSP.

Na pitanje koliko je, prema podacima preduzeća, polazaka iz reda vožnje ukinuto, u GSP poručuju da su smanjeni neki polasci na gradskim linijama u večernjim satima jer je evidentirano da se tada manje putnika vozi.

"Isto tako ukinuto je nekoliko ranih jutarnjih polazaka na kojima praktično nije bilo putnika", dodaju u preduzeću za 021.rs.

Ove izmene će stupiti na snagu ove subote, 1. aprila i biće na snazi do kraja juna. Tada na snagu stupa letnji red vožnje, kad se očekuje da će broj polazaka biti dodatno redukovan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maks

    30. mart 2023 | 22:13

    Najbolje da ukinu i onako ne idu po redu voznje a bahatost vozaca je posebna prica . Svakodnevno putujem u bilo koje vreme autobusi su puni a u spicu da nekad ne mozete ni uci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA