≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Institut "Dedinje": Prof. dr Alesandro Đamberti operisao pacijente sa urođenim srčanim manama

Vreme čitanja: oko 5 min.

Pacijenti sa urođenim srčanim manama danas žive i do 80 godina, sa manje ili više ograničenja u svakodnevnom životu

  • 1
Dedinje Foto: Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje

U okviru Centra za urođene srčane mane kod odraslih, čuveni kardiohirurg iz bolnice "San Donato" iz Milana, profesor Alesandro Đamberti, boravio je u radnoj poseti Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje".

Doajen kardiohirurgije srčanih mana i medicinski institutski tim, i ovog puta, učinili su da šestoro mladih bolesnika sa veoma kompleksnim urođenim srčanim patologijama dobije šansu za izlečenje. Pomoć ovog izuzetnog stručnjaka od izuzetne je važnosti, kako za pacijente, tako i za efikasniju edukaciju mladih kardova ,,Dedinja“, koji su sa velikim entuzijazmom započeli rad u ovoj vrsti hirurgije.

Profesor Đamberti i direktor Instituta ,,Dedinje“ prof. dr Milovan Bojić nisu krili zadovoljstvo zbog dugogodišnje uspešne saradnje u oblasti hirurgije, koja će se, kako kažu, nastaviti i u drugim oblastima medicine, poput kardiologije, a naročito elektrofiziologije, koja među pacijentima ima veliki značaj.

- Pored spašenih života, svaki Vaš dolazak u Institut ,,Dedinje“ i našim lekarima pruža šansu da, tokom izvođenja kompleksnih operacija, obnove postojeće znanje i nauče nešto novo.. Hvala Vam što svoje iskustvo i stručnost nesebično delite sa njima. Naš kadar želi da napreduje, a Vaša podrška nam u tome, itekako, znači. Mnogo znači njima, a ponajviše našim pacijentima i srpskom zdravstvu – kazao je prof. Bojić.

Prof. Alesandro Đamberti ističe da se u ,,Dedinju“ već odavno ne oseća strancem i da u njemu rade izvanredni stručni lekari i vredno ,,uigrano“ medicinsko osoblje kojem potpuno veruje, tako da je, kako kaže, ,,Dedinje“ jedino mesto, od mnogih svetskim medicinskih centara koje radno posećuje, gde zbog izvođenja kompleksnih i veoma zahtevnih operacija srca ne mora dovoditi svoj tim - kardiologe, perfuzere, anestetičare...

- Naša ,,San Donato“ bolnica jeste privatna ustanova, ali smo veoma povezani sa čitavim nacionalnim zdravstvenim sistemom u Italiji, i kao takvi, potpuno smo spremni da pristupamo i produbljujemo dalju saradnju sa vama. I od vas mi mnogo možemo da naučimo, pa prilikom sledećeg dolaska u Beograd, planiram da dovedem i naš administrativni kadar, koji se, između ostalog, bavi zakazivanjem pacijenata, listama čekanja... Uverio sam se da to radite mnogo bolje od nas. Imate sjajan menadžment, koji je potpuno rešen da višestruko ulaže u ovu oblast lečenja odraslih i da produbljuje saradnju sa profesionalcima. Vi ste zaslužno referentni centar, ne samo u Srbiji, već i u regionu i apsolutno pratite svetske trendove u medicini i lečenju i u tome se primetno razvijate – naglasio je prof. Đamberti.

Prof. dr Aleksandra Nikolić, koordinator Centra za urođene srčane mane kod odraslih, objasnila da ova institutska organizaciona celina sjajno funkcioniše, zahvaljujući, pre svega, timskom radu, ne samo kardiohirurga i kardiologa, već i stručnjaka svih specijalnosti, koji rade na rešavanju drugih komplikacija koje se, uz bolest urođenih srčanih mana, neretko javljaju.

U okviru Centra, neophodna je uključenost i anesteziologa, elektrofiziologa, radiologa, pulmologa, phihologa, ginekologa i socijalnih radnika. Međutim, prema rečima prof. dr Nikolić, nije samo hirurgija rešenje za ovakve pacijente.

- Instritut ,,Dedinje“ ima dugu tradiciju u rešavanju problema kod bolesnika sa urođenim srčanim manama. U Srbiji i regionu, pored hirurgije, jedino se u ,,Dedinju“ rade i interventne procedure kod ovih pacijenata, poput zatvaranja atrijalnog septalnog defekta sa posebnim okluderima, zatim, zatvaranje prolaznog duktusa uređajima koji su specijalno dizajnirani za takve strukture... Najteži pacijenti sa urođenom srčanom manom, a njih je četvrtina, zahtevaju stalni nadzor, 40 odsto njih se reši u detinjstvu, nakon čega dolaze samo na sistematske preglede, primarno, kardiološke, dok je između 25 do 35 odsto onih koji zahtevaju godišnje ili petogodišnje preglede (u zavisnosti od patologije). Imamo pacijente koji zahtevaju obavezan godišnji pregled, a koji, između ostalog, podrazumeva i promenu terapije, kako bi njihov kvalitet života bio što bolji. Jako je važno napomenuti da ove pacijente koje je operisao prof. Đamberti nećemo ostaviti da čekaju sledeću operaciju, već ćemo im, kad do toga dođe, perkutanim putem implementirati biološku valvulu, na isti način na koji se radi i TAVI program, elegantno i komforno- minimalnoinvazivnom intervencijom – rekla je prof. Nikolić i dodala da saradnja sa milanskom bolnicom nije jedina saradnja sa inostranim kardiohirurzima koji rešavaju urođene srčane mane kod odraslih.

U poslednje dve decenije, više svetski priznatih kardiohirurga je operisalo u ,,Dedinju“, poput profesora Кarpantijea i Šavoa.

Prof. Nikolić naglašava da je još u 60–im godinama prosečni životni vek pacijenata sa urođenim srčanim manama bio 32 godine. Sada, kako je navela, takvi pacijenti žive i do 80 godina, sa manje ili više ograničenja u svakodnevnom životu.

- Važno je napomenuti da takvi pacijenti, obolevaju od istih bolesti kao i oni koji nemaju urođenu srčanu manu, poput infarkta, recimo, tako da im se i u tim situacijama, neretko, opet nađe naša ustanova, koja rešava te njihove zdravstvene probleme - rekla je prof. dr Aleksandra Nikolić.

Urođene srčane mane kod odraslih su veoma teške i za procenu i za lečenje. Jedna od svetski poznatih ustanova koja je specijalizovana za ovu kompleksnu i komplikovanu oblast kardiohirurgije je medicinski centar ,,San Donato“ u Milanu, sa više od 120 operisanih bolesnika sa problemom urođenih srčanih mana na godišnjem nivou.

Ova kuća je stekla zavidno iskustvo u ovom polju medicine, a svoje znanje, prof. Đamberti, već nekoliko godina unazad, nesebično deli sa svojim kolegama iz Instiututa ,,Dedinje“. On je nedavno je objavio knjigu pod nazivom ,, Spigolature“, sastavljenu od kratkih priča, za sve one koje zanima njegov profesionalni razvoj, onima koji žele da saznaju više o ovoj grani medicine, ne samo na nivou razuma, već i instiktom i strašću, koji su, po njemu, osnovni ,,sastojci“ uspeha.

- Moja knjiga je posvećena pacijentima, njihovim porodicama i mlađim kolegama. Pacijentima i porodicama, kako bi imali u vidu koliko je težak i zahtevan naš posao i koliko energije i truda iziskuje. Takođe, kroz knjigu sam pokušao da im objasnim da nisu prepušteni sami sebi, nisu usamljeni. Tu su moje kolege i ja, dajući im veći deo svog vremena i života, u nameri da rešimo njihove zdravstvene probleme. Кnjigu sam namenio i mladim lekarima, da im opišem svoj profesionalni put od početka, da sa njima podelim sreću i zadovoljstvo što sam radio sa stručnjacima po kojima su nazvane operacije i koje su danas prepoznatljive svuda u svetu. Moje zadovoljstvo je time veće, jer mogu da prenesem entuzijazam i energiju na mlađe kolege koji tek počinju – poručio je prof. Alesandro Đamberti.

Video: Koje srčane mane vrebaju decu, a da roditelji ne znaju: Zbog ovoga ne bi smeli da se bave sportom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA