≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

I nakon uvođenja državne mature, učenici iz Republike Srpske moći će da upišu fakultete u Srbiji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ružić je rekao da je među predlozima za unapređenje saradnje i organizovanje zajedničkih konferencija i skupova, uz poštovanje autonomije unevrziteta, odnosno da ta saradnja ne bude samo preko evropskih projekata

  • 0
Fakultet društvenih nauka Foto: Promo/ Milana Pavković

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da se razgovara o njenom unapređenju saradnje Srbije i Republike Srpske, pre svega da novi način upisa fakulteta bude pristupačan i za učenike iz te zemlje, prenosi 021, pozivajući se na Betu.

Ružić je rekao da je među predlozima za unapređenje saradnje i organizovanje zajedničkih konferencija i skupova, uz poštovanje autonomije unevrziteta, odnosno da ta saradnja ne bude samo preko evropskih projekata.

- Imamo veliki broj studenata iz Republike Srpske koji upisuju fakultete u Srbiji, dominantno u Beogradu i Novom Sadu. Dotakli smo se i teme državne mature koja će imati uticaj i na učenike u Republici Srpskoj - rekao je Ružić.

Ružić je kazao da nema informacije koliko je fakulteta za upis studenata, osim Pravnog fakulteta u Beogradu koji je to već učinio, do sada prihvatalo samo rezultate sa državne mature.

- Očekujem da dominantno prihvate državnu maturu. Potrebno je i dovođenje do perfekcije samog softvera - istakao je Ružić i dodao da će se o tome nastaviti razgovori sa srednjoškolcima, od kojih svake godine njih 60.000 završava školovanje i potencijalni su studenti.

Ministar Željko Budimir je rekao da "Republika Srpska i Srbija imaju jedinstveni akademski prostor", i dobru saradnju, koja se može potencijalno unaprediti i direktnom razmenom profesora i studenata.

Budimir je pozvao učenike iz Srbije da upisuju fakultete u Republici Srpskoj, navodeći da će u tom slučaju na dva državna univerziteta imati besplatno školovanje i smeštaj, ukoliko redovno studiraju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA