Vreme čitanja: oko 2 min.

Zamrzavanje reproduktivnog materijala pomoći će i onkološkim pacijentima: Čeka se "zeleno svetlo" Ministarstva

Vreme čitanja: oko 2 min.

Samo u 2020. godini 1.405 žena i muškaraca između 20 i 39 godine dobilo je rak, podaci su Instituta „Batut"

  • 0
jajna celoija jajne celije Foto: Shutterstock

Fond za zdravstveno osiguranje usvojio je pravilnik kojim se onkološkim pacijentima omogućava zamrzavanje reproduktivnog materijala pre početka lečenja, o trošku države. Primena počinje kada Ministarstvo zdravlja „da zeleno svetlo", a to će biti uskoro - kažu u tom ministarstvu, prenosi RTS.

Samo u 2020. godini 1.405 žena i muškaraca između 20 i 39 godine dobilo je rak, podaci su Instituta „Batut". Pored duge iscrpljujuće borbe sa bolešću, neki od njih nisu odustali ni od borbe za potomstvo.

„Lečenje malignih bolesti može značajno da kompromituje fertilitet i kod muškaraca i kod žena. Koliko će uticati - zavisi od vrste terapije, dužine trajanja terapije. Kod muškaraca do infertiliteta može da dovede odstranjivanje testisa, hirurške interevcnije u maloj karlici, tzračna terapija na predelu male karlice. Kod žena takođe primena hemioterapije, zračenja”, izjavila je doc. dr Ana Cvetanović, direktorka Klinike za onkologiju, UKC Niš.

„Mi vidimo da one imaju najveći strah da posle završene terapije neće moći da se ostvare kao roditelji. Mi ne znamo kako će terapija da deluje, ali dešava se da većina devojka kad nije zbog toga ne može da se ostvari kao majka. Imam primer devojke sa kojom se čujem na svakih par dana, kojoj je najveći problem to što neće moći da bude majka. Sada je tek postala svesna šta joj se desilo posle par terapija i toga da je već u godinama na granici i ona bukvalno plače svaki dan i nema volje za životom baš zbog toga”, ispričala je Jelena Radulović iz ženskog centra „Milica“.

Tu borbu mogao bi da olakša i ovaj pravilnik.

„Svim obolelima od malignih bolesti smo dozvolili zamrzavanje reproduktivnog materijala kako bi po završenom lečenju mogli da se ostvare kao roditelji. Koji su kriterijumi - dozvoljeno je ženama do 40. godine starosti, muškarcima do pedesete. Uslov je da u tom momentu nemaju metastaze bolesti. Takođe, uslov je da nemaju dete ili nemaju decu u postojećoj zajednici i da već nemaju prethodno zamrznut reproduktivni materijal. Inače, dozvoljeno je zamrzavanje kako u državnim, tako i u privatnim klinikama za vantelesnu oplodnju sa kojim Republički fond ima ugovor. Reproduktivni materijal zamrzava se na neograničen period, a kada su u pitanju embrioni rok je na pet godina”, rekla je prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO.

„Ne samo što će njima omogućiti da se jednog dana ostvare kao roditelji, već njima daje i nadu tokom lečenja, da imaju čemu da se nadaju kada se sve završi i da će se njihov život normalno nastaviti", dodaje Radulovićeva.

Odluka se odnosi i na pacijente koji žive u zajednici, kao i na one koji nemaju partnera.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA