≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Deca od tuge za drugom nisu mogla da dođu u školu: Psiholog o posledicama strašne tragedije u Kačarevu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnogi su gledali kako njihov drug skače kroz prozor

  • 11
Samoubistvo, Kačarevo Foto-Ilustracija: Nikola Tomić, Shutterstock

Meštani Kačareva svedočili su tragediji u kojoj je četrnaestogodišnji S. F. izvršio samoubistvo. Niko nije ni slutio da će dečak odmah po oglašavanju školskog zvona koje je objavilo kraj časa, da se baci kroz prozor na drugom spratu škole. Tom činu svedočili su njegovi školski drugovi, a niko nije stigao da ga zaustavi. Psihološkinja Aleksandra Janković objašnjava kakve posledice takav događaj može da ostavi na decu.

- Ne treba da budete veliki stručnjak da bi bilo jasno da je to prilična trauma. Deca imaju različite karaktere i na različit način obrađuju razne događaje. Ono štoj za neko dete ozbiljna trauma, za drugo ne mora da bude. Kod svakog čoveka postoje razna događanja koja ih izmeštaju iz težišta, a ovo može da bude jedan od takvih događaja. Postoje problemi na kojima mora da se radi baš zato da ne bi ostale traume koje za sobom povlače i drugačiji stav i neku psihološku poziciju koja nije najprijatnija - kaže Janković za Telegraf.rs.

Ona ističe da je u ovakvim situacijama, kada su mnogi čak i prisustvovali sceni samoubistva druga iz odeljenja, vrlo važno da se razgovara sa decom.

- Bilo bi dobro da se u nekom prvom trenutku angažuje školski psiholog i da se napravi intervencija na grupnom nivou kako bi se čulo ta oni na to imaju da kažu, kako se osećaju, o čemu razmišljaju. U takvom slučaju je veoma važno saslušati decu. Ta deca su verovatno već i roditeljima rekla šta se desilo, te je to sad javna stvar. Vrlo je važno da se dođe do toga šta su oni i kako proživeli, kako to interpretiraju i kako se oni osećaju u vezi sa tim. Po potrebi, ako neko od dece ima ozbiljniji problem potrebno je da se to individualno terapijski leči - dodaje.

Podsećamo, osim što je S. F. skočio kroz prozor pred nastavnicom nemačkog i svojim odeljenjem, svedoci su i deca koja su u tom momentu izlazila iz škole. Dečak je tokom prvih nekoliko minuta davao znake života, ali lekari nisu uspeli da ga reanimiraju. Obdukcija je pokazala da je preminuo zbog pucanja aorte.

Većina učenika osnovne škole u Kačarevu danas nije došla na nastavu. U školi su prisutna malobrojna deca nižih razreda, ali se u zgradi nalazi obaveštenje da ne roditelji koji ne žele danas ne moraju da dovode decu u školu.

SOS telefon za pomoć osobama koje razmišljaju o samoubistvu

Broj 0800/309-309, opcija 1, SOS telefon je koji radi 24 sata, a na koji se javljaju stručnjaci za sprečavanje samoubistva - lekari Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević".

Služba urgentne psihijatrije prima pacijente 24 sata bez zakazivanja, bez knjižice i bez plaćanja, a Centar za mentalno zdravlje od 9 do 18 prima bez zakazivanja.

Video: Kačarevo zavijeno u crno: Mesto gde je dečak (14) presudio sebi skokom sa drugog sprata škole

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Istina

    30. mart 2023 | 20:15

    Čitam već dva dana ovu vest ali nisam naišao na razlog zbog kog je skočio

  • Frojd

    30. mart 2023 | 23:11

    Nesretno dete je sigurno imao neki problem,roditelji su ovde najbitniji jer oni najbolje poznaju svoje svoje dete.Nažalost danas su deca ostavljeni surovoj sredini koja je veoma teška za taj uzrast.Sve potiče iz porodice i ako tu ne vlada harmonija izmedju roditelja deca su velika žrtva.Roditelju su preopterećeni za boljim životom i egzistencijom i nemaju vremena da se posvete svojoj deci.Kod nas je još uvek sredina surova ako neko pomisli da potraži stručnu pomoć psihologa odmah ga proglase za ludaka i etiketiraju celu porodicu kao da nisu normalni i proglašavaju ih ludacima.Delimićno i škola sa stručnim osobljem trebala je da uoči i obrati pažnju na ovog dečaka verovatno su postojali neki znaci da dečak ima neki problem.Sve u svemu zatajili su svi i roditelji,škola i sama sredina.

  • Pec

    30. mart 2023 | 21:17

    Kako školski psiholog nije preduzeo nešto što bi sprečilo ovakav ishod? Kad god bilo koje dete ima problem na bilo koji način, osoblje škole od učitelja preko pedagoga i psihologa decu i njihove roditelje zamajavaju glupostima. Onda kad se nešto desi, svi ostanu u čudu, dele savete i opet ništa. Psiholog, pedagog direktor i razredni u zatvor....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA