≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pedagoški asistenti pomažu Romima mališanima da se izbore sa školom: Najsigurniji izlazak iz siromaštva

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za sada ih država angažuje na godinu dana, koliko traje školska godina

  • 0
Romkinje, romkinja, Romi, deca, diskriminacija Foto-ilustracija: Shutterstock

Više od 250 pedagoških asistenata već dvadeset godina pomaže romskim mališanima da se izbore sa izazovima školovanja i da ne odustanu na pola puta ka obrazovanju. Cilj je da što više Roma i Romkinja upiše i završi školu, jer je to najsigurniji put za izlazak iz siromaštva i uključivanje u društvo, prenosi RTS.

Zahvaljujući njihovom angažovanju i afirmativnim merama države, više je romske dece u školskim klupama. Menjaju se i roditelji - informišu se kako da upišu dete u školu, dolaze na roditeljske sastanke, učestvuju u školskim aktivnostima.

- Evo za ovaj upis za prve razrede nam se roditelji javljaju i upisuju decu, znači zainteresovani su. Pre smo mi morali da odlazimo u naselja u kućne posete, da li to sa nastavnicima ili sa stručnom službom, ponekad i sa socijlanim radnikom smo posećivali roditelje i našim savetima i sugestijama jačali njihove roditeljske kompetencije. Međutim danas je to druga priča, oni dolaze ka nama i obraćaju se i traže savete - kaže Božidar Nikolić iz Asocijacije pedagoških asistenata Srbije.

Ali imaju svoje probleme - jedan od najvećih je to što još nije rešen njihov radno-pravni status.

- To je jedan od najvećih problema s kojima se naše kolege i kolegenice suočavaju s obzirom da svake godine veliki broj kolega ima problem da započne rad od prvog septembra, čekaju se te pravne regulative, otvaranje konkursa. Eto čak i Ministarstvo prosvete mora lično da zove određene obrazovne institucije - rekao je Nikolić.

Za sada ih država angažuje na godinu dana, koliko traje školska godina.

- Ako posmatramo proteklih dvadeset godina onda kada je u pitanju dostupnost i obuhvat dece romske nacionalnosti Republika Srbija beleži značajne iskorake i naravno gledaćemo da ova vrsta mehanizma, ova vrsta instrumenta obrazovanja Roma u Republici Srbiji bude što više proširena i da sva pozitivna iskustva se diseminiraju i u sredinama gde asistenata romskih nema - rekao je Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

Uskoro bi trebalo da počne obuka pedagoških astistenata, koji će biti podrška romskim srednjoškolcima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA