• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Srbiji desetine hiljada osoba sa autizmom: Ovo su prvi znaci poremećaja, neki se otkrivaju u 1. godini

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od njih možemo da učimo, ali prvo treba da im pomognemo:

 • 2

Autizam nije retka pojava, obuhvata 0,6 odsto populacije. U Evropi postoji oko pet miliona osoba sa autizmom, a u Srbiji nekoliko desetina hiljada.

Osobe sa tim poremećajem uglavnom su prosečno ili natprosečno inteligentne, pa od njih možemo i da učimo, ali, treba znati i kako da im pomognemo u školi, na fakultetu, poslu...

Osobe sa tim poremećajem uglavnom su prosečno ili natprosečno inteligentne, pa od njih možemo i da učimo, ali, treba znati i kako da im pomognemo u školi, na fakultetu, poslu...

Drugi april je Svetski dan autizma. Gostujući u Jutarnjem programu RTS, dr Jelena Đorđević, direktorka Klinike za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu, istakla je da je ta klinika nosilac tradicije u dijagnostici i lečenju razvojnih neuroloških i psihijatrijskih poremećaja.

Uz oslanjanje na tradiciju, iskustvo i znanje i razumevajući potrebe stanovništva, prošle godine je otvoren Centar za autizam.

"Centar radi po principu dnevne bolnice i ovo je mesto gde pacijenti mogu da dobiju multimodelni pristup dijagnostici za različita oboljenja, kao i logopedski tretman", rekla je doktorka.

Istakla je da je autizam jedan složeni neurorazvojni poremećaj koji podrazumeva deficite u socijalnoj interakciji, stereotipno i repetitivno ponašanje i restriktivna interesovanja.

"Kako i kada roditelj treba da posumnja da postoji neki problem - prvi znaci su tu tokom prve godine života. Znaci su da beba na uzrastu od 12 meseci ne brblja i nema smislenih reči, kao i da ne povezuje dve reči oko druge godine, nema dokaznih gestova i dete je odsutno. Simptomi se nekada i ne primete, a kasniji znaci su fokusirani na izolovanost deteta, koje ima neobičan, robotizovan govor, a često i ritualna ponašanja u dnevnim aktivnostima", objasnila je direktorka Klinike za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

Napominje da je 2. april Svetski dan autizma, pa je Klinika organizovala niz aktivnosti koje će biti posvećene porodicama sa autizmom.

Plavo je simbol i boja autizma. A u klinici će biti organizovani različiti programi i predavanja, kao i kulturna dešavanja i koncerti u Beogradu.

Video: Deca sa Daunovim sindromom glavni glumci inkluzivne predstave Lepe reči

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Ena

  1. april 2023 | 13:35

  SAMO ME ZANIMA UZROK i ZAŠTO RASTE BROJ Iz GODINE U GODINU I ZAŠTO VEĆINOM DEČACI iMAJU TAJ POREMEĆAJ???

  2
  3

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok