• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U ponedeljak počinje testiranje đaka prvaka: Ovo su ključni aspekti za proveravanje spremnosti mališana

, Telegraf

Vreme čitanja: oko 2 min.

Upis budućih prvaka se završava 31. maja

  • 0
Đaci prvaci, đak prvak, osnovna škola, majka vodi decu u školu

Foto: Shutterstock

​​​​​​​U ponedeljak, 3. aprila, počinje testiranje đaka pred polazak u prvi razred osnovne škole. U prvi razred može da bude upisano svako dete koje do 1. septembra ima najmanje šest i po godina, a najviše sedam i po godina, piše Dnevnik.

Predstojeća školska godina je četvrta za koju je upis đaka omogućen putem portala eUprava, gde postoji usluga eZakazivanje termina za upis i testiranje. Na ovaj način roditelji jednim odlaskom u školu završavaju sve aktivnosti vezane za upis deteta u prvi razred.

Ukoliko roditelji nisu u mogućnosti da dete za testiranje i upis prijave putem eUprave, mogu doći u školu sa dokumentacijom, gde će se zakazati testiranje deteta.

Testiranje đaka u školama obavlja psiholog ili pedagog, koji tokom razgovora sa budućim prvakom, koji traje do pola sata, procenjuje emotivnu, socijalnu i intelektualnu zrelost deteta za polazak u školu.

Upis budućih prvaka se završava 31. maja, a prilikom upisa potrebno je dostaviti i potvrdu o obavljenom sistematskom pregledu, koju popunjava izabrani pedijatar.

Šest aspekata ključno za testiranje spremnosti budućih prvaka

Motivacija za učenje

Na ovom uzrastu ona podrazumeva interesovanje i radoznalost za školsko učenje, radost kada se saznaje nešto novo, čime se formira unutrašnja potreba za saznavanjem.

Intelektualna zrelost

Ona podrazumeva zadovoljavajući stepen razvijenosti pažnje, pamćenja i mišljenja (upoređivanje i opisivanje predmeta i pojava iz okoline, sposobnost da reprodukuje opaženo zahvaljujući namernoj pažnji, sposobnost da se voljno usredsredi i koncentriše, uočava sličnosti i razlike po različitim kriterijumima, poseduje elementarne matematičke pojmove, navodi razloge)

Govorna razvijenost

Podrazumeva da je dete ovladalo govornom strukturom, pravilnim govorom (dete je ovladalo glasovima i glasovnim sklopovima, ima dovoljno bogat rečnik – da koristi između 2.500 i 3.000 različitih reči, da razume rečenice do 6-8 reči, razlikuje pre-posle, voli da postavlja pitanja, sluša i prepričava priče)

Socijalna zrelost

To je relativna samostalnost pri zadovoljavanju svojih potreba, osposobljenost za život u društvu dece i odraslih (razvijena svest i poverenje u sebe i svoju okolinu, dete bira omiljenog druga, ima zaštitničko ponašanje prema mlađima, poštuje pravila igre sa vršnjacima, spremno je na saradnju, može da sagleda situaciju iz ugla drugih, ispoljava empatiju, ima povećanu sposobnost voljnog upravljanja svojim ponašanjem).

Emocionalna zrelost

Govori o emocionalnoj stabilnosti i kontroli emocija (ima samopouzdanje i sigurnost, ume da reaguje na adekvatan način na raspoloženje i ponašanje drugih, može da odloži zadovoljavanje potreba, može da kontroliše svoje emocije, ima veću kontrolu sopstvenih impulsa, razvijeniju volju i emocionalnu nezavisnost nego u ranijem uzrastu).

Razvijena grafomotorika

Najjednostavnije rečeno – to je sposobnost držanja olovke i pisanja i trebalo bi da je dete naučilo pravilan hvat olovke, da ima fleksibilnost šake i prstiju, povučena linija bi trebalo da bude jasna, adekvatnog pritiska i da vodi željenoj formi.

Ko ne upiše dete u školu plaća paprenu kaznu

Kako nalaže Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, svaki roditelj je dužan da upiše dete u predškolski pripremi program i u školu, a ko prekrši član 84. ovog Zakona biće kažnjen novčanom kaznom od 5.000 do 100.000 dinara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok