Vreme čitanja: oko 3 min.

15 odsto srednjoškolaca u Srbiji imalo više od 10 partnera: Rane trudnoće ređe od polnih bolesti

Vreme čitanja: oko 3 min.

Istraživanje objavila Krovna organizacija mladih Srbije u avgustu prošle godine

  • 3
Mladi ljudi, mobilni telefon

Foto: Shutterstock

Prema poslednjem "Alternativnom izveštaju o položaju i potrebama mladih u Srbiji 2022. godine", koji je u avgustu objavila Krovna organizacija mladih Srbije, skoro 47 odsto mladih prvi seksualni odnos ima u uzrastu od 15 do 18 godina, četvrtina prvi put iskusi seks nakon punoletstva, malo više od 21 odsto ispitanih nije još stupilo u seksualne odnose, a sedam odsto je prvi put imalo seks pre 15. rođendana. Istraživanje je pokazalo i da je nešto više od polovine mladih imalo do pet partnera, 13,3 odsto je vodilo ljubav sa između pet i deset osoba, a više od deset partnera ih je imalo 14,6 odsto.

Ovakvih istraživanja nema dovoljno, naročito ne na lokalu, pa se ne može sa preciznošću reći kakvo je stanje u Loznici i susednim opštinama, pišu Lozničke novosti, ali je izvesno da je mladima potrebno više znanja o reproduktivnom zdravlju.

U Omladinskom centru ginekolog dr Vladimir Krunić sa srednjoškolcima razgovarao je o ovoj temi.

Koordinatorka Omladinskog centra Ana Jevtić kaže da je najbitnije sa mladima razgovarati, iako je danas gotovo sve moguće pronaći na internetu.

"Ovakva predavanja su neophodna s obzirom na to da mladi imaju mnogo pitanja u vezi sa reproduktivnim zdravljem. Kod nas oni svakodnevno dolaze sa raznim pitanjima, traže pomoć i mi smo tu da ih posavetujemo, ali i da ih uputimo kome da se jave. Danas su mogli saznati kako da zaštite reproduktivno zdravlje, ali i da uvek imaju kome da se obrate, gde to treba da učine i kako da reaguju u takvim situacijama", kaže Jevtićeva.

Koliko se godišnje uradi abortusa u Loznici ne zna se, a nema podataka ni u kom uzrastu mladi stupaju u seksualne odnose, ali se zna da su izloženi seksualno prenosivim bolestima, što ugrožava reproduktivno zdravlje. Ove bolesti mogu dovesti do steriliteta, koji je sve veći problem ne samo u Srbiji, već u celom svetu.

Za razliku od ranih trudnoća, koje nisu mnogo zastupljene, seksualno prenosive bolesti jesu. Najčešće su hlamidija i mikoplazma i druge bakterijske infekcije. One često prolaze asimptomatski ili daju nespecifične simptome, što dovodi do kasnog početka lečenja. Seksualne bolesti se mogu preduprediti upotrebom kondoma i odnosima sa stalnim partnerom, a uspešno se mogu lečiti antibioticima i drugim lekovima, ali nikada se ne zna do čega mogu dovesti i kakve posledice ostaviti, od steriliteta do apscesa i upale male karlice.

Ginekološki pregled ginekološka ordinacija žena devojka na ginekološkom pregledu

Foto-ilustracija: Shutterstock

Kako bi se sprečile neželjene posledice neophodno je mlade još u ranijem uzrastu upoznati sa brigom o reproduktivnom zdravlju, a treba i razvijati poverenje. Oni se, umesto u razgovoru sa roditeljima, o seksu i reproduktivnom zdravlju informišu pitajući drugove, vršnjake čije znanje i iskustvo ne prevazilaze njihovo, ili na internetu gde je velika mogućnost da dobiju sasvim pogrešne informacije.

Hlamidija

Jedna od najčešćih seksualnih bolesti je hlamidija koja se prenosi seksualnim odnosom bez razlike da li je vaginalni, analni ili oralni. Leči se brzo i uspešno, ali ako lečenje ne počne pravovremeno, može uticati na plodnost, a od 75 do 80 odsto zaraženih nema nikakve simptome. Rizik od zaraze raste sa porastom broja partnera, a seksualno aktivne adolescentkinje su pod većim rizikom za razvoj infekcije.

Simptomi kod muškaraca su nagomilani sekret žućkaste boje, gnojni iscedak iz penisa, pečenje pri mokrenju i bol tokom seksualnog odnosa. Kod žena simptomi su vaginalno krvarenje između menstruacija, ili posle seksualnog odnosa, neuobičajeni ili pojačani iscedak iz vagine, bol u donjem delu trbuha ili leđa, mučnina i povišena temperatura.

Ukoliko se ne leči, bolest može dovesti do komplikacija i kod žena i kod muškaraca, a potrebno je da se oba partnera istovremeno leče i uzdržavaju od seksualnih odnosa tokom lečenja.

Video: Srbija na prvom mestu u Evropi po broju žena umrlih od raka dojke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA