≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Samo što se ne potuku" Studenti Pravnog fakulteta ustaju u 5 ujutru da prijave ispit: U redovima stoje satima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tvrde da je veća muka doći do prijave ispita, skupiti gradivo i napraviti "strategiju" za pripremu ispita nego položiti sam ispit

  • 11
Pravni fakultet, studenti Foto: Marko Jovanović, Shutterstock

Studentima Pravnog fakulteta u Beogradu januarski rok bio je noćna mora, a kako je Telegraf.rs već pisao, na ispit iz Obligacionog prava izašlo je čak 150 studenata, a prema tvrdnjama onih koji pohađaju ovaj fakultet, položila ga je samo jedna osoba. Dodatnu muku akademcima stvara i prijava ispita, te mnogi navode da moraju da ustanu u 6 ujutru kako bi stali u red za prijavu termina, a čak i u tom slučaju neki ne uspeju da ga rezervišu.

Pre dva dana jedna studentkinja ovog fakulteta objavila je na društvenoj mreži snimak koji je pokrenuo lavinu komentara njenih kolega, a kako se primeti na videu, devojka po mrklom mraku čeka autobus kako bi ranije stala u red da promeni ispit, a navodi da šalter radi od 8 sati.

Da većina onih koji pohađaju Pravni fakultet istu muku muči, potvrdila je i sagovornica portala Telegraf.rs, koja objašnjava da se prijava ispita vrši regularno, kao i na svakom drugom fakultetu - onlajn. Ipak, do problema dolazi jer u jednom ispitnom roku studenti mogu da biraju ispitivača, a kako skoro svaki ispitivač ima svoju knjigu i drugačije gradivo, zakazivanje termina na šalteru je neminovno.

-  Najveća zainteresovanost je za kraj roka. I onda odemo na šalter u 6 ujutru i čekamo do 8 kada se šalter otvara da nam se taj termin ne bi popunio. Svaka godina ima svoj dan, ponedeljak je za prvu godinu, utorak za drugu... S tim što imamo i "zaključavanje ispita", što znači, da ako ne položiš ispit iz prve godine ne možeš da izađeš na onaj iz druge, pa recimo za drugu godinu budu ogromne gužve. Ja kada sam bila na šalteru bila je katastrofa, tolike su gužve da se studenti skoro tuku ispred fakulteta. Ja izbegavam da idem, uglavnom nekom dam da mi preda molbu - priča studentkinja Pravnog fakulteta za naš portal.

Kako navodi, nekoliko njenih koleginica imalo je isti problem kao i devojka koja je objavila snimak na TikToku. Naime, ispred fakulteta bile su već u 6 i 15 ujutru, a ispred njih uveliko je formiran red studenata.

- Bilo bi mnogo lakše da termine menjamo onlajn kao što i prijavljujemo ispit. Pritom, sada imamo opciju da uplatimo na račun faksa novac za tu promenu. Prvo, podignute su cene, a drugo novac leže mnogo kasnije i ako ne legne novac neće da gledaju uplatnice nego moramo da čekamo dok ne legne novac - objašnjava naša sagovornica.

Tvrdi da je veća muka doći do prijave ispita, skupiti gradivo i napraviti "strategiju" za pripremu ispita nego položiti sam ispit. Dodaje i da im je veliki problem napravio aprilski rok koji je trajao 5 dana, a s obzirom na to da je studenata mnogo, a vremena je bilo malo, morali su da pišu molbu kako bi se ovaj rok produžio za 2 dana.

- Čini se kao da rade sve samo da ne položimo ispite - zaključuje naša sagovornica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Doktor

    2. april 2023 | 14:16

    Mafija radi na tome na unizi državne fakultete i da što više njih ode na privatne fakultete, koji na sve liče, samo ne na fakultet, bar kada je u pitanju Pravni. Tako je i u Nišu, a verujem da nije bolje inu N. Sadu.

  • Kpakabanica

    2. april 2023 | 17:37

    Ljudi, ja sam student na državnom fakultetu u Bg, neću sada o tome šta studiram. Ja sam mislio da je samo kod nas katastrofa što se organizacije tiče, ali vidim ima i gorih. Ali ono što meni najviše smeta to je prepisivanje na fakultetu i smejanje meni u lice koji poginem da naučim i položim. Prepisuje se na sve moguće načine, nikoga nije briga Asistenti su obično studenti koji su tek završili studije i često su bliski sa nekim studentima i komunikacija među njima je kao da sam u grad izašao kada ih slušam. Znam primer asistentkinje koja je bila u "šemi" sa par studenata, piše im na instagramu i šta sve ne... valjda joj je to uzbudljivo jer je i dalje student (master). Sve u svemu jako mi je ubijen moral dok spremam ispite iz ovog poslednjeg semestra, a nema ko da me čuje šta pričam

  • Vapaj

    2. april 2023 | 14:00

    Pravna drzva....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA