Vreme čitanja: oko 1 min.

"Uz zvuk zvona počinje putovanje u prošlost": Donosimo vam fotografije najstarije apoteke u Vršcu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poslednji vlasnik "Apoteke na stepenicama" bio je polubrat Paje Jovanovića, Aleksandar

  • 0
apoteka na stepenicama, vršac Foto: Privatna arhiva

Na svega 400 metara od centra Vršca nalazi se prva apoteka otvorena u tom gradu, koja je od 1971. godine ustupljena Gradskom muzeju.

Danas je poznajemo kao "Apoteka na stepenicama", međutim njen prvobitni naziv te 1784. godine bio je "Apoteka kod spasitelja" ili "Kod Salvadora".

Naime, epitet "kod stepenica", dobija nešto kasnije, kako su stepenice naknadno izgrađene. Do tada se u apoteku ulazilo iz druge ulice, dok je apotekar ulazio iz svog stana i usluživao mušterije.

Prvi vlasnici apoteke bili su Nemci koji su rođeni u Vršcu, dok je poslednji bio Aleksandar Jovanović, polubrat čuvenog slikara Paje Jovanovića.

Aleksandar je apoteku "predao" 1949. godine državi, a jedini uslov je bio da jedna soba bude priređena kao sećanje na njegovog polubrata, što je grad i ispoštovao piše sajt topsrbija.

Nažalost, po našem dolasku, objekat je bio zatvoren, ali smo kontaktirali jednu Beograđanku koja ju je nedavno posetila.

- Sama činjenica od kada datira je fascinatna, kao i momenat da je ostala maltane identična. Na ulasku u apoteku nalazi se zvonce, koje je tada upozoravalo apotekara da ima mušteriju, a sada kustosa da ima posetioca. Onog momenta kada kročiš ispred apoteke i povučeš kvaku starinskih vrata uz zvuk tog zvona, počinje putovanje u prošlost - priča Jana za Telegraf.

- Ulazak u taj svet dodatno pospešuje ambijent, kao i eksponat koji vas dočekuje na ulazu, stara kasa na kojoj se nekada kucalo. Zatim bočice u kojima su nekada bili lekovi uz opise, kao i stari recepti na hartiji ispisani rukopisom koji datiraju iz istog vremena. Sve ovo stvorilo je osećaj putovanja kroz vreme - zaključuje devojka.

Iako nismo mogli sami da proživimo slične utiske, znanje da stojite na stepenicama koje datiraju iz prošlog veka, kao i upaljena sijalica koja stotinama godina kasnije i dalje gori, potvrđuje nam da nas naša istorija i dalje uči.

Video: Kruna Nemanjića i viteška trpeza: Željko je čuvar srpske tradicije sa najvećom kolekcijom na Balkanu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA