Vreme čitanja: oko 1 min.

Na lokalitetu Latinska crkva u Novom Pazaru otkriveno 46 grobova i fragmenti praistorijske keramike

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Pronađena su dva rimska spomenika, nekoliko rimskih novčića, dugmad od bronze i srebra, kao i jedan vizantijski ključ, što ukazuje da se i u vremenu Vizantije nešto dešavalo na ovom tlu, ali teško možemo da utvrdimo i o čemu se radi", naveo je Vladan Vidosavljević, arheolog muzeja "Ras"

  • 0
arheolog, arheolozi, arheološko nalazište, iskopine Foto: Shutterstock

Na lokalitetu Latinska crkva u naselju Postenje u Novom Pazaru je tokom arheoloških istraživanja do sada otkriveno 46 grobova iz osmanskog i perioda srednjeg veka, fragmenti praistorijske keramike, kao i predmeti iz rimskog i vizantijskog doba, rekao je danas arheolog muzeja "Ras“ iz Novog Pazara Vladan Vidosavljević, prenosi Radio sto plus.

On je radiju Sto plus rekao da su dosadašnji nalazi na ovom lokalitetu veoma značajni jer pružaju podatke o vremenu kada je groblje moglo nastati.

- Otkrivena groblja datiraju iz perioda od 12. do kraja 17. veka, ali pronašli smo i fragmente praistorijske keramike iz bakarnog doba. Pronađena su dva rimska spomenika, nekoliko rimskih novčića, dugmad od bronze i srebra, kao i jedan vizantijski ključ, što ukazuje da se i u vremenu Vizantije nešto dešavalo na ovom tlu, ali teško možemo da utvrdimo i o čemu se radi - naveo je Vidosavljević.

Dodaje da je krajem septembra prošle godine došlo do devastacije ovog lokaliteta, kada je uništen veliki broj grobova.

- Neke podatke nećemo moći da rekonstruišemo jer su u potpunosti izgubljeni, ali trudićemo se da na osnovu ovoga što imamo dođemo do najrelevantnijih podataka o nastanku groblja, kao i prestanku njegovog korišćenja - rekao je Vidosavljević.

Istraživanja će do kraja aprila sprovoditi arheolozi Muzeja "Ras", u saradnji sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture.

Latinska crkva u Postenju udaljena je oko 400 metara severno od Petrove crkve, a bila je spomenik kulture o kojoj je brinuo Zavod za zaštitu spomenika Srbije.

Ostaci crkve nazvane Latinska crkva otkriveni su 1982. godine, a na osnovu karakteristika živopisa naučnici su došli do zaključka da je izgrađena u prvoj polovini 14. veka.

(Telegraf.rs)

Video: Crni dim obavio Sremsku Mitrovicu: Veliki požar u fabrici, Telegraf na licu mesta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA