≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kada će prestati sneg da pada? Jaka vejavica širom Srbije, a u jednom delu i obilna kiša

Vreme čitanja: oko 3 min.

Najobilnije padavine zabeležene su tokom noći i jutra, ali se one širom Srbije očekuju tokom celog dana

  • 0

Ovoliki sneg u aprilu niko nije očekivao. Snažna vejavica paralisala je gradove širom Srbije i ne prestaje.

Meteorološki pojašnjeno - Srbiju je sinoć sa juga zahvatio snažan oblačni sistem sa kišom, na planinama sa snegom. Ovaj oblačni sistem vrlo brzo premestio se dalje ka severu i zahvatio veći deo Srbije.

Ovaj oblačni sistem sa obilnim padavinama posledica je snažnog ciklona, koji se sa Jonskog mora premešta dalje na istok i severoistok preko juga Balkana.

Uz dalji pad temperature vazduha, kiša je i u nižim predelima prešla u sneg, dok je na istoku Srbije i dalje padala kiša. Suvo je bilo samo na severu i na zapadu Vojvodine.

Tokom noći i jutra u Srbiji su zabeležene vrlo obilne padavine, u mnogim predelima palo je od 10 do 30 mm, a na jugoistoku i istoku Srbije i do 50 mm, što su količine koje u proseku padnu za ceo april.

U predelima sa snegom formirao se snežni pokrivač. U većem delu Srbije i u gradovima formirao se snežni pokrivač od 5 do 20 cm, u brdsko-planinskim predelima i preko 30 cm. Na jugozapadu Srbije lokalno je palo i preko 40 cm snega.

Sneg je paralisao i Beograd, a visina snežnog pokrivača je od 10 centimetera u nižim do 20 centimetara u višim delovima grada.

Inače, Srbija je pod uticajem ciklona, sa centrom iznad juga Balkana i nalazi se u hladnom sektoru, uz dotok velike količine vlage sa juga, a hladnog vazduha sa severa. Usled ovakve sinoptičke situacije, u Srbiji se i u narednim satima očekuje obilniji sneg, a na istoku Srbije veoma obilna kiša.

Najobilnije padavine zabeležene su tokom noći i jutra, ali se one širom Srbije očekuju tokom celog dana. Ipak, njihov intenzitet će postepeno slabiti kako dan bude odmicao, ali se tokom većeg dela dana u Srbiji očekuju susnežica i sneg, na istoku kiša. Kiša tokom dana će padati i na jugu Kosova i Metohije i na severu Vojvodine.

U Beogradu će sneg padati tokom većeg dela dana, najjačim intenzitetom tokom prepodneva, dok će kasnije padavine slabiti. Ipak, sneg će tokom većeg dela dana padati u glavnom gradu, uz dalje povećanje snežnog pokrivača.

Padavine će danas biti praćene i jakim severozapadnim vetrom, koji će u brdsko-planinskim predelima stvarati snežne nanose i smetove. Veoma jak vetar posledica je veoma velike razlike u vazdušnom pritisku između severa i juga, dakle snažan ciklon južno od Srbije, a anticiklon sa severa.

Zbog obilnog snega, danas na put ne treba kretati bez zimske opreme, a u brdsko-planisnkim predelima bez lanaca. Očekuju se veliki problemi u saobraćaju, a mogući su i zastoji, pa čak može doći do toga i da pojedini putni pravci budu neprohodni.

Danas će u Srbiji i u Beogradu biti i veoma hladno, uz temperature tokom većeg dela dana od 0 do 2°C, na severu Vojvodine i na jugu Kosova i Metohije do 6°C, a na istoku Srbije do 8°C.

Inače, zbog veoma obilnih padavina, očekuje se naglo rast manjih tokova, a na tokovima na istoku Srbije neophodna je opreznost zbog mogućih bujičnih poplava.

Kako je sneg veoma mokar i težak, mogao bi da lomi drveća i da izazove zbog svoje težinu i materijalnu štetu, a poseban problem u saobraćaju mogle bi biti i pokidane grane, pa i drvećapreko kolovoza. Pod težinom snega, moglo bi doći do problema i kod električne mreže i nestanka struje.

Dakle, glavnina padavina očekuje se danas i to u većem delu Srbije u obliku snega. Iako će ciklon u prizemlju slabiti, Srbija će ostati pod uticajem visinskog ciklona.

Susnežica i sneg očekuju se povremeno i u sredu, a potpuni prestanak padavina očekuje se u četvrtak, tako da će tada u većem delu Srbije biti suvo, tek ponegde na jugu i na istoku uz vrlo slabe padavine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA