≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Srce malene Nađe prestalo je da kuca na današnji dan: Majka se priseća najtežih trenutaka i nada samo jednom

Vreme čitanja: oko 3 min.

Razdragano i srećno dete pred kojim je svetla budućnost bila je sve do 4. januara 2018. godine

  • 2
Nađa Petrović Foto: Privatna arhiva

Na današnji dan, pre 5 godina, srce malene Nađe Petrović prestalo je da kuca. Bolna vest pogodila je njenu majku Draganu kao nož u srce, a plave okice anđela i dalje nastavljaju da žive kroz sećanje. Trogodišnja devojčica preminula je od posledica malih boginja zbog samo jedne sekunde nepažnje.

Dragana kaže da se i dalje nada da će kroz njenu priču roditelji doneti pravu odluku što se tiče vakcinacije dece kako se ovakva tragedija više nikada ne bi ponovila, a trenutno ima samo jednu želju.

- Nadam se i da zdravstvo neće zakazati ponovo kao sto je u našem slučaju što se tiče kobne greške koju su napravili, i da kome god se desilo nešto slično ne okleva da učini nešto povodom toga. Najveća mi je želja da postoji život posle smrti jer živim za to da je uzmem u naručje ponovo - kaže Dragana za Telegraf.rs, i dodaje da tuga za ćerkicom nije ništa manja nego pre pet godina.

Podsetimo, Nađa je imala autoimunu bolest, te nije smela da primi MMR vakcinu. Međutim, živela je sasvim normalan život, a po njenom ponašanju i živahnosti niko nije mogao da primeti da od nečega boluje. Razdragano i srećno dete pred kojim je svetla budućnost bila odjednom je dobilo sumorne prognoze, i to 4. januara 2018. godine kada je za porodicu Petrović počeo pakao kom se nisu nadali.

- Tog 4. januara otišli smo na redovnu terapiju u KC Kragujevac, a tada je već uveliko trajala epidemija morbila. Normalno smo smeštene u sobu, a sutradan je u tu sobu ubačeno i dete koje je imalo konjuktivitis, kašalj i visoku temperaturu, te smo posle saznali da ima morbile. Zbog nedostatka mesta ono je ubačeno kod nas i Nađa se naravno zarazila. Oko 9. januara ona je prebačena na Institut za majku i dete. Na premeštaju nije navedeno da je bila u kontaktu sa zaraženim detetom, pa smo opet bili u četvorokrevetnoj sobi sa ostalom decom. Već 12. januara Nađa je dobila visoku temperaturu koja nikako nije mogla da obori i krvarila je iz nosa i usta. Nije otvarala oči, dobila je konjuktivitis, celu sliku koja ukazuje na morbile. Nije se budila, nije jela ni otvarala oči, ali čula me je, to znam - priseća se Dragana sa bolom u glasu.

20. januara stanje devojčice se pogoršalo. Nađa dobija upalu pluća, a kiseonik koji je primala nije zadovoljavao njene potrebe. Nekoliko dana kasnije prebačena je na intenzivnu negu, a od tada njeno stanje se nije promenilo. Četvrtog aprila porodica dobija one najgore vesti - devojčica je izgubila bitku.

- Život mi se u momentu promenio iz korena, patimo zbog jedne sekunde nepažnje i Nađe više nema. Krivim i sebe, stalno se pitam zašto sam je odvela baš tog dana u bolnicu. Moja starija ćerka je imala samo 5 godina kada je Nađa umrla i to je veoma teško podnela. Ona me sada ispituje da li je vakcinisana, da li će se zaraziti, veoma je uplašena. Nakon Nađe dobili smo još jedno dete, ono je takođe vakcinisano. Ne bih nikada sebi ponovo dozvolila da dođem u tu situaciju - kaže Dragana.

Kako ona tvrdi, zdravstvena inspekcija je utvrdila da je bilo propusta u Nađinom lečenju i da je ugroženo njeno pravo na bezbednost jer je devojčica boravila u sobi sa zaraženim detetom, a njena majka tužila je KC Kragujevac, Institut za majku i dete i državu Srbiju. Nakon 5 godina, sudski postupak i dalje traje.

Video: Poslednji rođendan devojčice Nađe koja je umrla od morbila

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A...

    4. april 2023 | 23:58

    Ne bi mene nista sprecilo da pronadjem majku deteta sa konjuktivitisom i morbilama. Da joj objasnim neke stvari..to dete nije bilo vakcinisano. TOJ majci je, naravno, svejedno sto je jedan mali zivot ugasen zato sto je ona ispala mnogo pametna. E, ne bila joj u kozi da se sretnemo.

  • Srbi

    5. april 2023 | 00:36

    Anti vakseri dali mirno spavate

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA