Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas je Dan studenata: Sa kakvim problemima se suočavaju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Studenti iščekuju izmenu Zakona o visokom obrazovanju, kojim bi se između ostalog, rešilo pitanje završetka školovanja onih koji su upisali studije pre 2005. godine

  • 1
Studentski trg, Rektorat univerziteta u Beogradu Foto: Marko Jovanović

Studenti obeležavaju svoj dan 4. april u znak sećanja na demonstracije protiv jačanja fašizma 1936. godine, u kojima je poginuo student prava Žarko Marinović. Povećanje broja visokoobrazovanih ljudi jedan je od strateških ciljeva Srbije, kaže ministar Ružić i najavljuje nova ulaganja u izgradnju, rekonstrukciju i opremanje zgrada fakulteta širom zemlje.

Studenti iščekuju izmenu Zakona o visokom obrazovanju, kojim bi se između ostalog, rešilo pitanje završetka školovanja onih koji su upisali studije pre 2005. godine.

- Da se nađe dugotrajnije rešenje za takve studije. Ove godine SKONUS (Studentska konferencija univerziteta Srbije) delegira svoje članove u radnu grupu za izmene zakona o mladima, za izmene zakona o radnim praksama, i nedavno smo bili na sastanku gde ćemo biti članovi radne grupe za pisanje Zakona o finansiranju visokog obrazovanja tako da je ova godina svakako u nekim pravnim aktima i definisanju uslova visokog obrazovanja - kaže Margareta Smiljanić, predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije.

Školarine su važna tema i za studente i za fakultete - i ove i naredne godine.

- Treba da se osvrnemo svakako i na sam standard i na sam nivo obrazovanja. I naravno da se studentima koji nisu u mogućnosti, a žele da studiraju i ostavruju ozbiljne uspehe, treba im izaći u susret i pomoći na različite načine finansijski kako bi oni mogli da završe svoje studije - rekla je Ana Grčić, student prorektor Univerziteta u Beogradu.

U planu je izrada studentskih kartica. Akademci bi trebalo da ih dobiju u oktobru. Doneće im brojne povlastice. U Studentskom parlamentu kažu da se njihovi predlozi uvažavaju.

- Imali smo sugestiju da u studentskim menzama treba da se poboljša ishrana, u smislu da bude raznovrsnija, Studentski centar je uvažio sve te primedbe i mislim da su studenti sada zadovoljniji - kaže Ana Ćurić, predsednik SPUB.

Ovu nedelju posvećuju i obrazovnim sadržajima i preventivnim pregledima.

- Organizujemo tribinu vezanu da stres, anksioznost i depresiju, tačnije o mentalnom zdravlju gde će studenti više moći da se upoznaju o toj temi i o tome kako kao stres utuče na studente i kako studenti mogu na adekvatan način uz savete lekara da se izbore sa stresom tokom učenja - napomenuo je Mladen Šiljković iz Studentskog parlamenta UB.

Ne izostaju ni debate.

- O tome kako će veštačka inteligencija da uđe u naše obrazovne sisteme, kako će uticati na obrazovni proces, ali sa druge strane i koji su to etički problemi - kaže student prodekan Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Stefan Malbašić.

U Srbiji se na univerzitetima školuje 230.000 akademaca, dok visoke škole strukovnih studija pohađa 50.000 studenata.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • OldStudent

    4. april 2023 | 22:34

    Nekada ,kada je školovanje bilo besplatno, 4 april,se slavio kao značajan praznik a danas matore čičekanje koje su dobile titule profesor, Mr ,Dr. Akademik besplatno bez i jednog dinara deru studente školarinom.!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA