Vreme čitanja: oko 1 min.

Spomenik čuvenog književnika konačno odnet na čišćenje: Samovao 14 godina na Pozorišnom trgu u Vršcu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uklanjanje grafita, kojima su vandali u prethodne dve godine naružili ovaj kultni vršački kip, biće sprovedeno u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Pančeva

  • 0
Jovan Sterija Popović Spomenik Jovana Sterije Popovića u Vršcu / Foto: Wikimedia/Свифт/Svift

Spomenik Jovanu Steriji Popoviću, koji je 14 godina samovao na Pozorišnom trgu u Vršcu, skinut je sa ogromnog mermernog postamenta i odnet u Pančevo na čišćenje, nakon čega će biti vraćen na mesto na kom je prvobitno i bio postavljen – na promenadu u Ruskom parku, prenose Večernje novosti.

Uklanjanje grafita, kojima su vandali u prethodne dve godine naružili ovaj kultni vršački kip, biće sprovedeno u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Pančeva, koje je i dalo odobrenje za ovaj premeštaj.

Spomenik Jovanu Steriji Popoviću, koji ga prikazuje većeg od prirodne visine, izradio je vajar Jovan Soldatović na inicijativu vršačkog pesnika Vaska Pope. Na promenadu u Ruskom parku postavljen je 1981. godine, a 2019. je bio premešten na novoizgrađeni Pozorišni trg.

- Iako je često bio na meti vandala, spomenik nije pretrpeo veća oštećenja, tako da nema potrebe za njegovom restauracijom, već samo za čišćenjem. Međutim, tek kada smo pristupili njegovom uklanjanju, uvideli smo koliko je on bio klimav. Bukvalno smo ga rukama odvojili od postamenta. To znači da je do sada samo pukom srećom bila izbegnuta neka tragedija, jer je spomenik mogao da padne na neko od brojne male dece, koja se tu svakodnevno igraju – sa olakšanjem je sada, za „Novosti“, rekao Trajan Kačina, član Gradskog veća za kulturu.

Nije precizirano kada će čišćenje spomenika biti završeno, ali je zato mesto u Ruskom parku, na koje treba da bude vraćen, delimično već pripremljeno. Izbušena je rupa u trotoaru i ograđena zaštitnom trakom, kako se neko ne bi povredio.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA