Vreme čitanja: oko 2 min.

Godišnjica vazdušnog napada Trećeg rajha na Beograd: Život za odbranu grada dalo je 11 pilota

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naredbu za vazdušni napad na Beograd izdao je tadašnji nemački kancelar i vođa Trećeg rajha Adolf Hitler,

  • 1
Most kralja Aleksandra, Aprilski rat, Stari Beograd, Drugi svetski rat Most kralja Aleksandra srušila je Jugoslovenska vojska 12. aprila 1941, ispostavilo se bespotrebno, i to u trenutku kada je po mrklom mraku ispod njega prolazio brod „Tanasko Rajić“ sa 110 članova posade, od kojih je 95 izgubilo život. Originalni natpis ove slike datira je na 6. april, ali to ne može biti jer nije srušen tokom nemačkog bombardovanja. Foto: Znaci.net/Muzej revolucije naroda Jugoslavije

Na današnji dan pre 82 godine Treći rajh je napao Kraljevinu Jugoslaviju, kada je počeo Drugi svetski rat

U vazdušnim udarima nacističke Nemačke na Beograd, grad je razoren i poginulo je više hiljada ljudi. Život za odbranu grada dalo je 11 pilota, koji su se zajedno sa ostalim jugoslovenskim vazduhoplovcima hrabro suprotstavili rojevima nemačkih aviona.

Naredbu za vazdušni napad na Beograd izdao je tadašnji nemački kancelar i vođa Trećeg rajha Adolf Hitler, a povod je bio Martovski puč kojim je, zbog pristupanja Trojnom paktu, sa čela Kraljevine Jugoslavije svrgnuto tročlano kraljevsko namesništvo predvođeno knezom Pavlom Karađorđevićem.

Napad Trećeg rajha na Beograd počeo je 6. aprila 1941. godine oko 06.45 snažnim udarima vazduhoplovnih snaga, specijalnim dejstvima i brzim prodorima oklopno-mehanizovanih jedinica, podseća RTS.

Više od 450 nemačkih bombardera, praćenih lovačkom avijacijom, poletelo je sa aerodroma iz Austrije, Mađarske i Rumunije.

Posle prvog ranog jutarnjeg udara usledila su još tri talasa bombardovanja, nastavljenog tokom noći, a onda i 7. aprila.

Piloti 6. lovačkog puka Jugoslovenskog vazduhoplovstva uspeli su da obore 13 fašističkih aviona, ali je vazdušna odbrana Beograda bila nemoćna pred mnogostruko jačim neprijateljem.

Koliko je tačno ljudi stradalo ne zna se. Broj poginulih se razlikuje po navodima i dokumentima. Pretpostavlja se da je u prvom naletu bombardera poginulo oko 2.500 Beograđana.

Više stotina stradalo je u skloništima u porti Vaznesenjske crkve i u Karađorđevom parku.

Bombe su razarale državna, civilna i vojna nadleštva, industrijske i infrastrukturne objekete, ustanove nacionalne kulture, stambene četvri, bolnice i podzemna skloništa...

Uništeno je 800 zgrada, teže oštećeno oko 2.000 objekata. Namerno je uništena Narodna biblioteka Srbije, osnovana 1832. godine, sa oko 300.000 knjiga, uključujući srednjovekovne rukopise i druga dela od neprocenjive vrednosti za srpsku kulturu.

Piloti Kraljevskog vazduhoplovstva izveli su kontraudar na ciljeve u Austriji, Mađarskoj, Albaniji...

Kratkotrajni Aprilski rat, koji je počeo tog 6. aprila bombardovanjem Beograda, završen je 17. aprila 1941. godine okupacijom i podelom Jugoslavije između Sila Osovine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA