Vreme čitanja: oko 2 min.

"Deo kolega smatra da mi nije mesto u teatru jer sam Romkinja": Važna poruka solistkinje Narodnog pozorišta

Vreme čitanja: oko 2 min.

Solistkinja Srpskog narodnog pozorišta Nataša Tasić Knežević poručuje da je potrebno povećati vidiljivost Roma društvu

  • 1
Nataša Tasić Knežević Foto: Nikola Anđić

Međunarodni dan Roma obeležava se 8. aprila. Mnogi se te manjinske zajednice samo tada i sete. Solistkinja Srpskog narodnog pozorišta i poslanica SNS-a Nataša Tasić Knežević kaže za RTS da je potrebno povećati vidiljivost Roma društvu i time im se pokaže da imaju jednake šanse za napredak kako bi se prevazišle predrasude sa kojima se i sama suočava. Govoreći o pravima manjina u Srbiji, poslanica SVM-a Elvira Kovač ukazuje na problem neusklađenosti određenih zakona sa propisima koji regulišu prava i obaveze nacionalnih manjina.

Krajem februara, na sednici Skupštinskog odbora kada se govorilo o radu o RTS-a, Nataša Tasić Knežević je istakla da na televizijama u Srbiji nema voditelja romskog porekla.

Naglašava da to ne bi bio simbolički gest, već način da se poveća vidljivost Roma i pokaže da imaju jednake šanse za napredak u društvu, kao i svi drugi građani Srbije.

"Romi nisu vidljivi ni u jednoj informativnoj redakciji televizija sa nacionalnom frekvencijom", kaže Tasić Kneževićeva.

I pored toga što u RTS-u postoji redakcija na romskom jeziku, Tasić Kneževićeva ističe da niko ne prepoznaje Rome kao voditelje pošto ih nema u Dnevniku, Jutarnjem programu ili u bloku o vremenskoj prognozi.

Govoreći o sopstvenom iskustvu, kaže da se i sada kao solistikinja Srpskog narodnog pozorišta sa mnogobrojnim nastupima u inostranstvu, suočava sa predrasudama i negativnim komentarima kolega.

Kaže da joj je jedan prijatelj rekao da jedan deo njenih kolega, kako kaže, taj, elitistički deo, smatra da njoj nije mesto u teatru.

"Karijeru sam gradila pošteno, trpela sam ogroman pritisak koji bi teško ko podeneo, ali zbog moje sudbine znala sam da preporučim druge kolege znajući kroz šta sam sama prošla", kaže poslanica SNS-a.

Elvira Kovač: Neusklađenost zakona sa propisima o nacionalnim manjinama

Govoreći o stanju prava manjina u Srbiji, poslanica Saveza vojvođanskih Mađara Elvira Kovač kaže da se kao izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope bavila pravima nacionalnih manjina i Ukrajinu je navela kao negativan primer.

Prema njenim rečima, ukrajinske vlasti smanjile su ranije stečena prava svojih manjina. Ukazuje na to da se u izveštajima o Srbiji uvek ponavlja da je zakonodavni okvir za manjine dobar, ali da ima problema u primeni.

Tu je, dodaje, i problem neusklađenosti zakona iz određenih oblasti sa Zakonom o savetima nacionalnih manjina.

(Telegraf.rs)

Video: Dimčićima kuća tone u ponor, a oni imaju samo jednu želju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • N

    7. april 2023 | 17:34

    Vraćajući se s posla presrela su me dva dečaka romske nacionalnosti,nudili mi balone uzete sa neke promocije po 50 dinara udaravši me njima po glavi a kada sam se izmakla i rekla da neću da ih kupim,rekli su mi:popusis mi ...,šta da kažem? Toliko o iskustvu s Romima. I posle je nešto čudno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA