Vreme čitanja: oko 5 min.

Za 7 dana, 2 malinoa istog vlasnika, napala i povredila petoro dece u Subotici: Vlasnik već kažnjavan

Vreme čitanja: oko 5 min.

Prvi napad na osmogodišnje dete dogodio se 29. marta, i otac dečaka je odmah obavestio nadležne o svemu, međutim, tada je mislio da je reč o lutalicama

  • 2
Belgijski ovčar malinoa Foto: Pixabay

Sedmoro dece iz Subotice, među kojima najmlađe ima četiri godine, napala su dva vlasnička psa rase belgijski ovčar ili malinoa i to za nedelju dana, a njih petoro je zadobilo i telesne povrede. Neverovatno je to da psi u oba slučaja pripadaju istom vlasniku. Osim toga, već nakon prvog, otac dečaka je sve prijavio policiji.

Prvi napad na osmogodišnje dete dogodio se 29. marta, i otac osmogodišnjeg dečaka povređenog na igralištu u naselju Radijalac je odmah obavestio nadležne o svemu, međutim, tada je mislio da je reč o lutalicama.

Čim je saznao da psi imaju vlasnika ponovo je podneo prijavu zbog čega tvrdi da je napad koji se dogodio 5. aprila na šestoro dece, dvoje u vrtiću i još četvoro na ulici dok su se vraćali iz škole, mogao da bude izbegnut.

Nadležni tvrde da je kompletna procedura ispoštovana i da je komunalna policija postupala po gradskoj odluci koja se primenjuje u takvim situacijama.

Jedan od dvojice pasa je uhvaćen na ulici, a drugi je po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva oduzet od vlasnika jer se u međuvremenu pas vratio kući.

Nikola Lalić kaže za Blic da je njegov sin bio na igralištu kada ga je pas napao s leđa.

Tri puta ga ujeo za leđa, rana i na ruci

- Dva deteta su se popela na tobogan, a mom detetu dok je bežao pas je skočio na leđa. Oborio ga je i tri puta ga je ujeo za leđa i ima ranu na ruci. Prolaze ugrizi, nije se ništa inficiralo, ali ima i otok i modricu. U početku je bio uplašen i pod stresom, videćemo kako će biti – kaže Nikola Lalić, otac dečaka (8) napadnutog 29. marta.

Sina je odmah odvezao u Hitnu pomoć, zatim u dečji dispanzer. Sa izveštajem lekara je otišao u JKP “Čistoća i zelenilo” odakle su ga uputili u komunalnu policiju. Njih je obavestio o svemu, i rekli su mu da dođe tek sutradan kod njih.


- Prvo sam podneo prijavu protiv psa koji je za mene u tom momentu bio lutalica, međutim, u međuvremenu sam se raspitao i saznao sam ko je vlasnik i koja rasa pasa je u pitanju. Psi su prepoznatljivi, posebno jedan koji hramlje na prednju levu šapu. To su mi potvrdili i svedoci i deca. Ponovo sam podneo prijavu sa podacima vlasnika pasa. Poslao sam mejl u komunalnu policiju i inspekciju sa desetak pitanja i očekivao sam da će mi odgovoriti da li su psi uhvaćeni, ali nisam dobio odgovor ni na jedno moje pitanje – kaže Lalić.

Tvrdi da je navodio i pitao koliko napada još treba da bude i šta još treba da se desi da psi budu sklonjeni, jer su imali ime vlasnika.

- I psi i vlasnik su poznati od ranije službama koje se bave time. Slao sam im i fotografije gde sam sretao pse – tvrdi otac povređenog dečaka i ističe da nije pitanje sada ko će koga da tuži već to što je bilo jasno da će se desiti ono što se nažalost desilo, i da je još dece povređeno.

Otac najmlađeg deteta (4) napadnutog u vrtiću juče kaže da je dete sada kod kuće i da je dobro.

- Oporavlja se, ima povrede na glavi, vrhu desne ušne školjke, rubu usne, obrazu, desna ruka je izgrižena, leđa sa desne strane i desni deo zadnjice. Teško mi je jako zbog svega što se dogodilo – kaže Stojan Radaković i pita zašto je trebalo toliko vremena od prvog napada da bi nadležni odreagovali, a na pitanje da li će i protiv koga podneti tužbu kaže da hoće, protiv svih koji su trebali pravovremeno da reaguje odmah posle Lalićeve prijave.

Vaspitačice odmah reagovale, ali i dva nepoznata mladića

Prema rečima tehničkog direktora Predškolske ustanova “Naša radost” Veljka Vojnića, dva psa su prošla ispod ograde i u dvorištu vrtića napala su dvoje dece koja su bila u grupi sa vaspitačem.

- Imali smo sreće jer su vaspitačice odmah reagovale, reagovala su i dva mladića čija imena, nažalost, ne znamo. Ušli su u dvorište vrtića i učestvovali su u tome da se psi oteraju i udalje od dece – kaže Vojnić i apeluje da se pooštre kaznene mere za nebrigu i prekršaje ove vrste.

U istom vrtiću psi su povredili još jednu devojčicu, a na putu do grada napali su i njene dve sestre igrom slučaja.

- Baka sam tri devojčice i moje tri unuke su napali psi. Srednju je pas ujeo za levu ruku. Sve sam prijavila. S njom je bila i moja najstarija unuka. Iz njenog razreda je troje dece zadobilo ujede. Najmlađa je bila u vrtiću, njoj je prstić ozleđen. Kod nas je pre dva dana bilo strašno – kaže Đurđica Skala.

Laura Rajnović Evetović, načelnik Komunalne policije u Subotici, kaže da sve prijave koje dobiju, po odluci grada, prosleđuju JKP “Čistoća i Zelenilo”, Prihvatilištu za pse i mačke.

"Ne hvatamo mi pse": Slučaj preuzeo MUP

- Ne hvatamo mi pse. Komunalna policija izlazi na teren, ali dok stignemo, obično pasa već nema. Kod vlasničkih pasa je drugačija priča. U ovom slučaju roditelji tvrde da su to isti psi od pre i oni su sada i uklonjeni. Nalaze se u Prihvatilištu i biće tamo deset dana dok se rade pregledi i procene. Slučaj je preuzeo MUP, delo je kvalifikovano kao izazivanje opšte opasnosti. Lice čiji su psi, za koje se sumnja da su to sve počinili više puta je kažnjavano. I ovoga puta će biti kažnjen, ali kada je u pitanju naš domen to se tiče gradske Odluke i naših ovlašćenja. U ovom slučaju da je pas bio na javnoj površini bez nadzora, za šta je kazna je 8.000 dinara po psu – kaže načelnica Komunalne policije.

Prema njenim rečima, psi su čipovani i vakcinisani.

I vlasnik potvrdio da je više puta kažnjavan

- Vlasnik pasa je i sam juče izjavio da je više puta kažnjavan. Ne znam zašto ne brine o psima, videćemo šta će za dalje odlučiti tužilac - kaže načelnica Komunalne policije.

Na pitanje šta se dogodilo nakon prijave oca koji je dostavio podatke o vlasniku pasa, u Komunalnoj policiji kažu da su i tada isto postupili, ali da nisu uspeli da nađu pse.

- Nije to tako jednostavno kao što mnogi misle. Tek kada je pas uhvaćen i kada mu se se očita čip možemo da posetimo vlasnika. Bez dokaza da je to nečiji pas ne možemo dolaziti ljudima na vrata – kaže Laura Rajnović Evetović.

(Telegraf.rs)

Video: Čopor opasnih pasa napada ljude u Kaluđerici: Snimak sa lica mesta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miško

    6. april 2023 | 22:56

    Ljudi leče komplekse i frustracije pa dresiraju pse i podstiču njihovu agresivnost. Malinos je izuzetno opasan ako je formiran da bude agresivan. Inače je neverovatno sposoban pas. Veoma je brz, može da skoči nekoliko metara u vis, na krov kuća, preskoči lako zid visine i 4 metra... Vlasnici ih nažalost podstiču, mada su pravi radni psi... Za policiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA