Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovako se rudarski brucoši u Boru primaju u esnaf: "Skok preko kože", nije sve samo crno

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova manifestacija održava se po 17. put i to tako što i to tako što brucoši u koloni idu centrom grada i traže svog "bruc majora" koji će im pomoći da budu primljeni u rudarski esnaf

  • 0

U Boru, gradu koji je sinonim za rudarstvo, već decenijama se na Tehničkom fakultetu školuju budući rudarski inženjeri. U današnje vreme ovo zanimanje je naročito aktuelno, a u časni rudarski esnaf, brucoši se primaju na tradicionalnoj manifestaciji "Skok preko kože", navodi ZA Media.

Ova manifestacija održava se po 17. put i to tako što i to tako što brucoši u koloni idu centrom grada i traže svog "bruc majora" koji će im pomoći da budu primljeni u rudarski esnaf.

- Uloga "bruc majora" je da sprema brucoše i da ih odvede na "Skok preko kože", da oni tamo dokažu da su spremni i dostojni da budu primljeni u časni rudarski stalež - kaže Saša Petrović, "bruc major".

Pre nego što zvanično budu uvedeni u rudarsku profesiju i pre nego dobiju majstorsko pismo, studenti u igrokazu "Skok preko kože" odgovaraju na razna šaljiva pitanja pred prezidijumom koji čine iskusni, ali i mladi rudari.

- Zašto rudari nose šlem na glavi?

- Rudari nose šlem da im nešto ne padne na pamet.

Najstroža kazna za neznanje je obavezno prisustvo na dosadnim predavanjima.

- "Skok preko kože" je jedinstvena manifestacija u Srbiji, time pokazujemo da rudarstvo nije samo crno, već da ima i lepih stvari - kaže Saša Stojadinović, vanredni profesor na Tehničkom fakultetu u Boru.

(Telegraf.rs)

Video: Ovako izgleda rad u Senjskom Rudniku i Resavici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA