Vreme čitanja: oko 3 min.

Uvek spremni da stupe u akciju: Dan heroja neba, pre 56 godina osnovana Helikopterska jedinica MUP-a

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pola i više veka svog postojanja jedinica i više nego opravdava svojim profesionalizmom

  • 1
Helikopterska jedinica MUP Foto: MUP

Heroji neba, piloti Helikopterske jedinice MUP, koji godinama unazad pišu istoriju, danas slave svoj dan, 56 godina od osnivanja ove posebne jedinice.

Jedinica je osnovana 1967. godine a pola veka postojanja, pa i više opravdava svojim umećem, brzinom, jednom rečju profesionalizmu.

Na svakom zadatku njeni piloti pokazuju sa kolikom ljubavlju rade svoj posao. Uvek su spremni za izvršavanje najizazovnijih zadataka nebitno da li u zemlji ili inostranstvu. Nebitno i da li gase požare, spasavaju i prevoze povređene, ili izvode zadatke u sadejstvu sa kolegama iz drugih jedinica.

Ova elitna jedinica MUP-a, po tipovima helikoptera u svojoj floti, i uz znanje i iskustvo njenih pilota, vinula se u sam vrh Evrope, u prvih pet policijskih helikopterskih jedinica.

Komandant jedinice Nenad Nedić u nedavnom intervjuu za naš portal još jednom je ponovio da svaki pilot treba da bude spreman na usavršavanje i učenje tokom cele karijere, te da je to neizostavan deo ove profesije.

- Letenje je veština, letački zadatak je proces donošenja odluka, borba sa vremenom, vremenom i kao meteorološkom pojavom, vremenom i kao jedinicom trajanja. Leti se "glavom'', pilot svojim razmišljanjem mora biti uvek ispred vazduhoplova, koncentrisan na uslove u kojima obavlja zadatak, koncentrisan na svako pokazivanje instrumenata, svestan da je on jedini i najodgovorniji za svoj vazduhoplov i za svoju posadu i putnike. Upravo se taj nivo postiže stalnim usavršavanjem i učenjem - rekao je Nedić za Telegraf.rs.

Nedavno je završen i konkurs za školovanje pilota za potrebe Helikopterske jedinice MUP-a.  Biće izabrano četiri kandidata.

- Nakon završetka školovanja i zasnivanja radnog odnosa u našem Ministarstvu, buduće kolege će imati priliku da svoje dalje školovanje i usavršavanje nastave na najmodernijim helikopterima, koji se koriste u mnogim državama širom sveta. Svakako da ih prvo čeka AIRBUS H145, odnosno obuka za upis tipa i naravno obuka za sticanje ovlašćenja za letenje u instrumentalnim uslovima, što čini osnovnu "pismenost" svakog pilota. Kako budu sticali nalet i iskustvo, svoje dalje usavršavanje će nastaviti na Super pumi ili Kamovu. U svakom slučaju ih čeka mnogo, mnogo bolja budućnost nego što smo mi imali kada smo bili na početku svojih karijera. Te dve situacije se čak i ne mogu porediti - istakao je tada Nedić za naš portal.

Jedna od najstarija jedinica MUP-a

Koreni ove jedinice jako su interesantni. Vuku još iz daleke 1967. godine, i za njih se veže, verovali ili ne ruda uranijuma.

- Tada je zvanično osnovana u januaru mesecu, i predstavlja jednu od najstarijih jedinica koje ulaze u sastav našeg Ministarstva. U nekom periodu 1963., 1964. godine, tadašnje rukovodstvo bivše Jugoslavije, odnosno Savezne Federativne Republike Jugoslavije imalo je ideju da vrši istraživanja nalazišta rude uranijuma. Jedna od ideja, pošto je tadašnja država bila jako velika, bila je da se upotrebom helikoptera ta istraživanja obave u kraćem periodu a da se pokrije veći deo teritorije. Aleksandar Ranković je predloži rukovodstvu da se nabave 3 helikoptera sa specijalnom opremom i 10 pilota, koji će vršiti snimanje iz vazduha i analizu potencijalnih nalazišta. Dva nalazišta su bila su najinteresantnija - na područje dananjeg mesta Kalna, u Srbjii, i u Sloveniji.

- Međutim, već nakon rezultata istraživanja odustalo se od daljih planova vezano za uranijum i u naučne svrha, pa su helikopteri raspoređeni saveznim ministarstvima unutrašnjih poslova, odnosno Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj. I, upravo taj helikopter, predstavlja začetak, odnosno proces uspostavljanja Helikopterske jedinice u Srbiji - otkrio je  Nedić za Telegraf.rs.

(Telegraf.rs)

Video: Leteli smo Super pumom, najnovijim helikopterom MUP-a, evo šta on može što drugi ne mogu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA