Vreme čitanja: oko 2 min.

Farmaceuti širom Srbije nose poseban bedž: Besplatno dele savete građanima o antibioticima, dijabetesu, astmi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ocenjuje se da skoro trećina svetske populacije nema pristup zdravstvenim uslugama

  • 0
Apoteka lekovi Foto: Shutterstock

Čak 30 odsto svetske populacije nema pristup osnovnim zdravstvenim uslugama, dok se oko dve milijarde ljudi suočava sa ogromnim troškovima zbog zdravstvenih usluga, nejednakošću i sve to najviše utiče na one u najugroženijim sredinama.

Pravo na zdravlje je osnovno ljudsko pravo i svaki čovek mora imati pristup neophodnim zdravstvenim uslugama. Svetska zdravstvena organizacija ustanovila je svetski dan zdravlja, koji se obeležava 7. aprila, a ovogodišnja tema je veoma jasna - zdravlje za sve.

Farmaceuti širom Srbije, kao i lekari, brinu o svojim pacijentima svakodnevno, sprovodeći farmaceutsku zdravstvenu zaštitu. A šta je to farmaceutska zdravstvena zaštita, objašnjava mag. farm. spec. Sonja Stoiljković, farmaceut iz Farmaceutske komore Srbije.

"To je kada dobijete objašnjenje kako da pravilno koristite lek ili sa čime ne smete da kombinuje neki medikament. Kako čuvati lek ili svoje zdravlje, pa čak i informacija o prevenciji bolesti, spada u farmaceutsku zdravstvenu zaštitu. Farmaceutska komora Srbije u poslednjih nekoliko godina farmaceutima je dala alate za sprovođenje farmaceutskih usluga. Tako na primer, više od 300 farmaceuta u 37 apotekarskih ustanova daju savete pacijentima kako pravilno da koriste antibiotike. Da bi postali savetnici za antibiotike, farmaceuti su morali dodatno da se edukuju. Znaju sve o antibioticima, a prepoznaćete ih lako, na mantilu imaju bedž, savetnik za antibiotike", objašnava Stoiljković.

Sonja Stoiljković Sonja Stoiljković / Foto: Privatna arhiva

Farmaceuti su se edukovali i za savetnike za dijabetes. Pa tako, u 19 apoteraskih ustanova širom Srbije ima 130 farmaceuta – savetnika za dijabetes. Oni vode računa o zdravlju osoba sa dijabetesom, o načinu njihove ishrane, kao i o problemima koji mogu nastati tokom godina kada se živi sa ovom bolešću. I oni u apotekama nose poseban bedž.

"Farmaceutska usluga, koju sporovodimo od nedavno, pruža se u 16 apotekarskih ustanova, gde postoji 50 obučenih farmaceuta, savetnika za astmu. Oni u svakom trenutku mogu da provere kakav je status astme, da provere funkciju pumpice i da li je pacijent pravilno koristi. Savetnici za astmu, takođe nose bedž. Zato ne oklevajte da porazgovarate sa farmaceutom, on zna sve o lekovima", ističe Stoiljković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA