Vreme čitanja: oko 2 min.

Godišnjica smrti Dade Vujasinović: Dobijala pretnje, ucene i tužbe; ubistvo, samoubistvo ili nesrećan slučaj

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novinarka "Duge" 8. aprila 1994. pronađena mrtva u porodičnom stanu u Beogradu

  • 0
Dada Vujasinović Radislava Dada Vujasinović / Foto: dadavujasinovic.com

Na današnji dan pre 29 godina novinarka "Duge" Dada Vujasinović pronađena je mrtva u svom stanu. Slučaj do danas nije razrešen.

Ubistvo, samoubistvo ili nesrećan slučaj – mogući su uzroci smrti Dade Vujasinović o kojima se govori i 29 godina kasnije, dok novih informacija o ubistvu nema, piše RTS.

Na platformi Human rights channel Saveta Evrope slučaj smrti Dade Vujasinović svrstan je u one u kojima možda nije sprovedena efikasna istraga o napadima na novinare.

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić rekao je za sajt Udruženja novinara Srbije (UNS) da nije obavešten o novim aktivnostima tužilaštva.

"Mislim da tužilaštvo drži ovaj slučaj otvorenim, ali da nema proaktivnosti", rekao je Matić.

Dodao je da ni Komisija za istraživanje ubistava novinara nema novih saznanja koja bi pomogla napretku u rešavanju slučaja smrti Dade Vujasinović. Da je neophodno načiniti pomak podsećaju i partnerske organizacije Platforme Saveta Evrope u novom izveštaju "Rat u Evropi i borba za pravo na prijavu", u kome je ime novinarke "Duge" svrstano u spisak 26 nekažnjenih zločina nad novinarima.

O važnosti podsećanja na njeno stradanje govori i Veran Matić koji ističe da je bitno da novinari istražuju i izveštavaju o ovoj temi.

"Zainteresovanost novinara i istraživački rad su izuzetno važni. Verujem da je ova tema značajna za svaku generaciju novinarki i novinara, da se pozabave različitim aspektima, istražuju i stalno aktuelizuju temu", rekao je Matić za UNS.

Ko je bila Dada Vujasinović?

Radislava Dada Vujasinović je 8. aprila 1994. pronađena mrtva u porodičnom stanu u Beogradu. Ponovljenim veštačenjima, početkom 2008. godine, odbačena je verzija o samoubistvu, a Okružno tužilaštvo januara 2009. pokrenulo je pretkrivični postupak za ubistvo.

Dada Vujasinović rođena je 10. februara 1964. u Čapljini. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu 1987. godine. Posle završenog fakulteta radila je kao novinar Privrednog pregleda, a potom u magazinu "Duga".

Godine 1993. postala je članica uređivačkog kolegijuma Duge. Za reportaže sa slavonskog ratišta te godine je dobila nagradu "Svetozar Marković" Udruženja novinara Srbije.

Zbog svojih istraživačkih tekstova o sprezi kriminala i politike, dobijala je pretnje, ucene i sudske tužbe.

Knjiga "Svedočenja iz obeščašćene zemlje", kompilacija njenih tekstova, intervjua i privatnih pisama objavljena je 1995. u Torontu.

Pre šest godina Udruženje novinara Vojvodine i druga novinarska udruženja podržala su inicijativu da jedna ulica u Zrenjaninu dobije njeno ime.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA