Vreme čitanja: oko 1 min.

Beograđanku je baka za Vrbicu vodila u Kikindu: Zato svake godine tamo nosi zvončiće

Vreme čitanja: oko 1 min.

Aleksandra navodi da je posebno ptivržena Banatu

  • 0
Vrbica Kikinda Foto: Gradski.online

Vrbica je bez nje nezamisliva: Aleksandra Mrkonjić iz Beograda već desetak godina ne propušta da obeleži ovaj praznik u Kikindi.

Za Gradski online priča da je ove zvončiće ona zavolela kao devojčica, u komšiluku, u Žitištu. Dosta vremena provodila je kod bake.

"Uvek me je vodila na Vrbicu. To su, možda, i moja najlepša sećanja na detinjstvo. Svake godine, na ovom mestu, izlažem i prodajem zvončiće, ali i još neke proizvode, poput unikatnog nakita.

Trudim se da budem kreativna i na taj način priuštim mališanima neku novu radost. Osim Kikinde, rado pohodim manifestacije širom Vojvodine, ali sam ipak posebno privržena Banatu i ovom gradu.

Ovde i u Zrenjaninu imamo dosta prijatelja, pa i rodbine. Srce mi je ovde", priznaje Aleksandra.

Osim zvončića koji se deci kupuju i stavljaju oko vrata, običaj je da im se na Vrbicu stavljaju venčići od vrbe.

Na brojnim štandovima mališanima i njihovim roditeljima pažnju su privlačili slatkiši, igračke, baloni i uskršnje rukotvorine koje simbolizuju Vrbicu i predstojeći najveći hrišćanski praznik - Vaskrs.

Za pravoslavne hrišćane, Vrbica je praznik dečje radosti, jer je, prema jevanđelju, Hristos polazeći u Jerusalim rekao: "Pustite decu k meni, jer takvih je carstvo nebesko".

Na taj praznik se u crkve unose vrbove grane koje tu ostaju do nedeljne liturgije, na Cveti, kada se obavlja ritual blagosiljanja vrbe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA