Vreme čitanja: oko 1 min.

"Zdravo, zdravo, zdravo!": Ovako su se jagodinski veterani prisetili omladinske radne akcije

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Udruženja se svakim danom osnivaju i povezuju što je najbitnije tako da se mi stari akcijaši i stari drugovi na kraju krajeva pronalazimo i družimo i dalje volimo i poštujemo tako da je to jedna lepa priča", ističe Lidija Voh, predsednica Udruženja akcijaša Jagodine

  • 0

U Srbiji ima na desetine udruženja akcijaša i veoma su aktivna. Danas se to moderno zove volonterizam, a nekada se zvalo skraćeno ORA, ili omladinska radna akcija. Bilo je to neko drugo vreme, neki drugi vek, ali je među akcijašima veteranima sećanje na te dane još uvek živo, piše RTS.

"Akcijaši! Jagodine. Akcijaši! Jagodine. Akcijaši! Jagodine. Zdravo, zdravo, zdravo."

Dobar glas i još bolji duh zajedništva i prijateljstva drži ove zanimljive ljude na okupu. Različitih su zanimanja, interesovanja, ali ih čvrsto povezuje učešće na omladinskim radnim akcijama pre 40 ili 50 godina. Ponovo su na okupu.

"Udruženja se svakim danom osnivaju i povezuju što je najbitnije tako da se mi stari akcijaši i stari drugovi na kraju krajeva pronalazimo i družimo i dalje volimo i poštujemo tako da je to jedna lepa priča", ističe Lidija Voh, predsednica Udruženja akcijaša Jagodine.

Dodaje da se i dalje oslovljavaju sa - drugovi i drugarice akcijaši.

Nisu se okupili samo da se druže, već i da rade. Pošumljavali su delove jagodinskog izletišta.

"Zasadićemo nekih da kažem baš tačno 31 sadnicu. Šest sadnica su poklon arizonskog bora našeg akcijaša druga Bože Đurića iz Kragujevca", navodi Dejan Novaković, profesor kuvarstva i akcijaš.

"Osam puta udarnik na akcijama - Sutjeska, Beograd-Bar, Kozara, Morava, Đerdap, Ibar-Lepenac i Sarajevo. Sve najvažnije, baš jake, inače sam akcijaš od 1970. sa svojih 14 godina sam krenuo", seća se Božo Đurić, akcijaš veteran.

Najstariji u grupi je drug Branko. Ima 86 godina, vitalan je i redovno dolazi na sve akcije.

"Tada je bilo najlepše drugarstvo, poštovanje, verujte mi brigadiri smo se voleli kao braća”, dodaje Branko Jokanović, akcijaš veteran.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA