Vreme čitanja: oko 2 min.

Sve je na jedan klik: Evo šta novo čeka stipendiste Fonda za mlade talente

Vreme čitanja: oko 2 min.

Savetnica predsednice Vlade Srbije, Bojana Višekruna podseća da je ceo proces prijave na konkurs za dobijanje stipendije digitalizvan

  • 0
Studenti, amfiteatar Foto-ilustracija: Shutterstock

Studentima završnih godina osnovnih i master i integrisanih studija, na državnim fakultetima u Srbiji, sada je omogućeno i elektronsko prijavljivanje na konkurs za mlade talente za stipendije. Konkurs na portalu E-uprave, pod oznakom "E talenti" otvoren je do 16. aprila. Savetnica premijerke Bojana Višekruna kaže za RTS da je cilj da se uspostavi sistem karijernog praćenja i vođenja talenata, dodajući da će se konkurs verovatno produžiti i posle vaskršnjih praznika.

Stipendista Fonda za mlade talente Nikola Peković koji je, kako kaže, uz njegovu pomoć završio postdiplomske studije, ističe da je njegov potencijal prepoznat još u srednjoj školi.

Ta podrška, kako ističe, nije bila samo finanasijska, već i u jačanju samopouzdanja i postizanja boljih rezultata.

- Znam mnoge koji ne bi uspeli u svom školovanju bez pomoći Fonda - dodaje Peković.

Savetnica predsednice Vlade Srbije, Bojana Višekruna podseća da je ceo proces prijave na konkurs za dobijanje stipendije digitalizvan. Sve je, ističe, na jedan klik.

Očekuje da će konkurs biti produžen i posle vaskršnjih praznika. Na njega mogu da se prijave studenti završnih godina osnovnih, master i integrisanih studija, dok će se dobitinici stipendija znati do sredine juna.

Naglašava da od kada je Fond za mlade talente prešao pod nadležnost Ministarstva nauke, uvedena je obavezna stručna plaćena praksa u javnim preduzećima.

Praksa koja traje od tri do devet meseci, a talenti dobijaju nadokanadu od 40.000 dinara.

Kako navodi, cilj je da svoje znanje i kreativnost primene u javnom sektoru a Fond učestvuje u pripremi i vođenju prakse u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje.

Prema njenim rečima, Fond želi da uspostavi sistem karijernog praćenja i vođenja talenata, da im se od srednje škole do kraja doktorskih studija omogući da se razvijaju. Tu je i podrška prilikom pisanja prvog si-vija i pronalaženja prvog posla.

Peković ističe značaj podrške države za školovanje u inostranstvu.

Kaže da ta podrška trajala kako od muzičke škole, tako i kroz odlazak na 50 međunarodnih takmičenja: Kao svoje najveće uspehe izdvojio je prve nagrade na Svetskom trofeju za haromiku 2010 i 2018. godine.

(Telegraf.rs)

Video: Vesić potpisao ugovor sa studentima: Posao u ministarstvu za njih 23

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA