≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posle duge borbe Momčilo pronašao donora: Objavio sliku iz bolnice nakon obavljene transplantacije bubrega

Vreme čitanja: oko 2 min.

Momčilova borba trajala je od 2020. godine, a na putu ka ozdravljenju naišao je na brojne prepreke

  • 0
Momčilo Vukotić Printskrin: Budi human

Momčilu Vukotiću iz Rume je na kontrolno pregledu u januaru 2020. godine saopšteno da boluje od hronične bubrežne insuficijencije i da je bolest već dostigla treći od pet stadijuma. U julu 2021. godine, kada je lekaru otišao u veoma lošem stanju, počinje njegova borba. Momčilo je od jula prošle godine bio na listi čekanja za transplantaciju. Ipak, danas su stigle dobre vesti da je Momčilu u sredu urađena transplantacija bubrega.

"Dragi ljudi, javljamo se sa najboljom mogućom vešću - Momčilo je u sredu obavio transplantaciju! Posle dugog čekanja odgovarajućeg donora, uspeli smo! On se trenutno oporavlja od operacije koja je protekla u najboljem redu. Neizmerno vam hvala na nesebičnoj pomoći", objavljeno je na Fesjbuk profila "Za Momčila".

Pre samo nešto od više od dve godine Momčilo je živeo baš onako kako žive i svi njegovi vršnjaci - putovao je, izlazio, radio, družio se... Ni u jednom trenutku nije posumnjao da se taj i takav život može promeniti iz korena. I to bez povoda i jasnog smisla.

- Bolest je kada te nešto boli. Mene ništa nije bolelo, zato je sve i bilo teže shvatljivo - rekao je ranije mladić kog su loše vesti dočekale potpuno nespremnog.

On je u januaru 2020. godine osetio čudan bol u potiljku. Otišao je lekaru i rečeno mu je da ima visok pritisak, ali nikome nije bilo jasno kako osoba od 26-27 godina ima toliko visok pritisak. Analize krvi pokazale su da su parametri u vezi sa bubrezima izmenjeni. Momčilovi bubreži bili su manji nego što bi trebalo da budu kod osobe tog uzrasta.

Niko sa sigurnošću nije mogao da kaže kako je došlo do toga da pati od hronične bubrežne insufijencije, genetske analize su zahtevale da se uradi biopsija, a budući da je bubreg bio u lošem stanju, tako nešto bi ga dodatno povredilo.

- Sigurno sam 15 godina živeo da nisam znao da se to dešava. Nikada nisam imao probeme koji bi ukazivali na tako nešto. Nisam osoba koja je gojazna, niti ima neke druge smetnje. Kada je dijagnoza postavljena ispostavilo se da je bolest već došla do trećeg stadijuma. I tada se sve u mom životu promenilo - priča nam Momčilo Vukotić.

Od tog momenta sve je krneulo nizbrdo - dijaliza je postala njegov nov način života, utvrđeno je da su mu deda i otac kompatibilni donori, ali mu je deda preminuo od virusa korona, a utvrđeno je da  njegov otac ima dijabetes i da ne može da mu donira bubreg.

Novac za transplantaciju je sakupljen u junu prošle godine, a Momčilo je od jula bio na listi čekanja. On je, nakon što je uspeo da sakupi novac, sva sredstva iz svojih humanitarnih kutija prosledio za lečenje Aleksandre Lukić.

Ipak, uprkos svemu i uz upornu borbu, Momčilu su stigle dobre vesti da je pronašao donora i transplantacija je obavljena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA