Vreme čitanja: oko 1 min.

U Severnoj Mitrovici održana Večernja služba: Plaštanica izneta na celivanje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Običaj je da se vernici klečeći provlače ispod bogato ukrašenog stola na kome se nalazi, u veri da će godina proteći pod blagoslovom raspetog Hrista

  • 0

U hramu Svetog Dimitrija u Severnoj Mitrovici održana je Večernja sluzba koju je služio vladika Raško-prizrenski Teodosije, a nakon toga izneta je plaštanica.

Pravoslavni vernici da obeležavaju Veliki petak, dan koji simbolizuje stradanje Isusa Hrista i njegovo raspeće na krstu na Golgoti.

Pred prisustvom velikog broja vernika službu povodom Velikog petka, najžalosnijeg hrišćanskog dana, vladika Teodosije poručio je da ovaj dan simbolizuje veliko trpljenje i stradanje i žrtvu, koju je za spas čitavog čovečanstva podneo Isus Hrist.

Vernici su nakon bogosluženja prolazili ispod plaštenice, platna na kome je naslikan Hrist neposredno nakon skidanja sa krsta.

Običaj je da se vernici klečeći provlače ispod bogato ukrašenog stola na kome se nalazi, u veri da će godina proteći pod blagoslovom raspetog Hrista.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA