≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Slavska sveća, pero, vešte ruke i praznična atmosfera: Ovako Verica uči ćerku da pravi najlepša vaskršnja jaja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Umešna domaćica poručuje da se trudi da sačuva ono što je u nasleđe ponela sa Kosova i Metohije

  • 0
Verica Jakšić vaskršnja jaja Foto: RINA

Dekupaž tehnika, mnoštvo ukrasa i nalepnica, sve to se to danas koristi kako bi se što kreativnije našarala vaskršnja jaja. Međutim, Verica Jakšić ljubomorno čuva tradiciju nasleđenu od svojih predaka i kako bi ukrasila jaja za najradosniji hrišćanski praznik potrebni su joj samo slavska sveća, pero, vešte ruke i praznična atmosfera.

"Koristi se vosak sa slavske sveće, na pero ga nanosimo sa kojim šaramo. Pero mora stalno da se greje kako bi mogli da nanosimo na jaje vosak. Kada je hladan, vosak ne može da se nanosi, zato koristimo plamen kojim konstantno zagrevamo i na taj način crtamo", kaže Verica za agenciju RINA.

Ova vredna domaćica se u okolinu Čačka doselila sa Kosova i Metohije, ali nije zaboravila običaje iz svog zavičaja.

"Volim to da radim, jednostavno uživam u tome jer me to smiruje. Sve ovo me podseća na dom iz kog sam otišla, ali trudim se da to nikada ne zaboravim", dodala je Verica.

Sve što je naučila od svoje majke i bake, Verica je prenela na svoju ćerku, u nadi da će i ona jednoga dana sa svojom decom vaskršnja jaja šarati perom i voskom.

"U početku sam to radila sa flomasterima i sve sam gledala kako to moja majka radi. Bila sam malo trapava pa se dešavalo da pokoje jaje i razbijem. Malo po malo, kada sam odrasla probala sam i ja da šaram ovom tehnikom, u početku je to izgledalo kao dečije jaje, ali sada je je to sve malo lepše i trudim se da sačuvam to što znam - kazala je njena ćerka Ana Dolović.

Šaranje vaskršnjih jaja samo je jedan od načina čuvanja tradicije, ali i prilika da se porodica okupi, i zajedno provede dane pred veliki hrišćaski praznik.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA