Vreme čitanja: oko 3 min.

Sara iz Užica ima još 14 dana da prikupi novac za Kraljevski koledž: Prilika za ostvarenje sna nadohvat ruke

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ako ne ode u London to neće doživeti kao poraz, ali će joj ostati žal u srcu

  • 65
Užičanka Sara Matović (25) Foto: Privatna arhiba/ustupljena fotografija

Užičanka Sara Matović (25), diplomirana mužička umetnica, nedavno je primljena kao dvogodišnja stipendistkinja na Kraljevski koledž u Londonu, taman što se obradovala ostvarenju životnog sna, jedan njihov uslov je primorao da potraži pomoć dobrih ljudi. Ona je govorila za portal Telegraf.rs.

Sara od malena gaji ljubav prema muzici, pa skodno tome nakon završene osnovne, ona upisuje nižu muzičku školu "Vojislav - Lale Stefanović" u rodnom Užicu i počinje sa prvim časovima violine u klasi profesora Dana Zorzića. Po završetku niže, upisala je srednju muzičku školu, gde je pohađala dva odseka - instrumentalni i teoretski.

Nakon školovanja u Užicu, gde je maturske radove položila sa najvišim ocenama, odlučila je da upiše instrumentalni odsek, modul - gudački instrumenti, podmodul - violina u klasi profesora Miroslava Pavlovića na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Kao osnovno i srednje obrazovanje, Sara je i studije savršeno završila sa prosečnom ocenom 9,73, a završni ispit iz violine položila sa najvišom ocenom 10. Iste godine upisala je master akademske studije, takođe na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Svoj talenat je svakodnevno usavršavala, a da je čudo od deteta dokazale su nagrade osvojene još u nižoj muzičkoj školi.

- U drugom razredu učestvovala sam na prvom međunarodnom takmičenju gudača u Sremskoj Mitrovici, gde sam osvojila prvo mesto. Takođe sam tokom školovanja posećivala mnogobrojna međunarodna takmičenja širom Srbije ostvarivši brilijantne rezultate - počinje priču Sara.

Pored velikog broja nagrada koje je osvojila za violinu, fantastično je pokazala stečeno znanje i virtuozitet iz klavira na međunarodnom takmičenju u Smederevu, uzevši prvo mesto.

Tokom osnovnih akademskih studija pokazala je veliko interesovanje za kamernu muziku, gde je 2019. godine sa svojim gudačkim kvartetom osvojila laureat na drugom međunarodnom takmičenju "Olivera Đurđević" u Beogradu.

- Tokom školovanja radila sam i nastupala sa svetskim umetnicima, poput Daniela Rowlanda, Lihay Bendayan, Andriana Butterfield, Zefira Valova, Simona Perri, Lazara Miletića, Ane Torbice, Miroslava Pavlovića, Predraga Gosta i mnogih drugih. - priča naša sagovornica.

Užičanka Sara Matović (25) Foto: Privatna arhiba/ustupljena fotografija

Za vreme studija održala je veliki broj solističkih koncerata u Beogradu, Novom Sadu, Užicu, ali i u drugim gradovima širom Srbije.

Nedavno je bila na audiciji za Kraljevski koledž u Londonu, gde je i primljena, što je zaista retkost za studenta iz Srbije. Sara je primljena kao dvogodišnja stipendistkinja, pa obzirom na to neće plaćati školarinu koja iznosi 60.000 evra.

- Mogu slobodno reći da je veoma teško položiti audiciju, jer je Kraljevski koledž u Londonu, jedan najprestižnijih i najcenjenijih u svetu. Vrlo sam srećna i ponosna, a plaćena školarina mi je poseban vetar u leđa. - kaže ona.

Saru je ova vest veoma obradovala, a odlazak u London smatra životnim ostvaranjem. Do njenog životnog sna sprečava je jedan njihov uslov, koji je usvojen uredbom Kraljevine Velike Britanije, jer da bi mogla da aplicira za vizu na računu mora imati 13.675 evra, kao svaki strani student obezbeđen za svakodnevni život u Londonu.

Porodica Matović je skromna, patrijahalna porodica, koja ne poseduje toliko novca koliko je potrebno za ostvarenje Sarinog sna. Ona je rešila da se obrati dobrim ljudima, lokalnim privatnicima i Gradu Užicu, kako bi zatražila pomoć i na taj način pokušala da prikupi novac.

- Da bih ostvarila uslov da odem u London, rok je do prvog maja da novac bude na računu. Do sada sam prikupila 3.500 evra. Vremena je ostalo malo, a potrebnog novca puno, još uvek se nadam da će me okruženje razumeti i pomoći mi da prevaziđem korak koji me deli od uspeha - zaključuje Sara.

Ona ističe, ako ne ode u London to neće doživeti kao poraz, ali će joj ostati žal u srcu, jer se ovakve prilike ne dobijaju često. Ako joj se ostvari želja i prikupi novac, obećava da će znanje i iskustvo stečeno u inostranstvu prenositi našim mladim muzičkim potencijalima, i taj način se odužiti rodnom gradu i državi Srbiji.

(Telegraf.rs / B. Ilić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mein cun

    16. april 2023 | 11:55

    I šta sad dreba donacije da ona ode u London na školovanje? Koja bahatost i koji bezobrazluk.

  • Mile

    16. april 2023 | 11:59

    Njen san i njen problem, zašto bi neko pomagao(ulagao) novac u ženu od 25 god ??Beskućnicima i parovima sa decom treba pomoć a ne ovakvima, zato je sve veća razlika između bogatih i siromašnih.

  • Ноле

    16. april 2023 | 12:04

    Ваљда је интерес државе да пошаље ово дете.Ако им није проблем да стране кошаркаше плате милион евра и више за годину а много им је 10.000 евра за дете од чијег ће школовања користи имати друштво онда ту нема државе и нема ништа.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA