Vreme čitanja: oko 2 min.

Marku nude hiljade evra za starog "stojadina", a on ga ne da: "Tek mu je 46, tehnički prolazi bez problema"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vlasniku su više puta nudili i po nekoliko hiljada evra za njega, ali nije sve na prodaju. Podjednako mu se dive i automehaničari i prolaznici

  • 4
Zastava 101, Stojadin Ilustracija / Foto: Wikimedia/Starie

Stojadina iz ’77 Marko Mijalković vozi četiri godine. Ovaj oldtajmer redovno učestvuje na revijama, dva puta je osvajao prvo mesto. Jednom u Sloveniji, drugi put u Bosni i Hercegovini. Često je i glumac u reklamama, filmovima i muzičkim spotovima, saznali smo u prilogu RTS, koji je radila novinarka Đurđa Marković.

- Moj deda je isto vozio crvene boja ’77 godište i uvek mi je bila u glavi neka želja da ga kupim, međutim sticajem okolnosti upoznao sam dragog prijatelja Novicu Markovića, koji je istoričar zastave i onda mi je on donekle uputio u celu priču. Meni je donekle trebao drugi auto, prvo sam uzeo skalu, 2000. godište, a nakon toga sam kupio njega - kaže Marko Mijalković, vlasnik "stojadina".

Nije to samo auto za izložbe. Marko njime putuje po celom regionu. a i što da ne, u najboljim je godinama. Tek mu je 46 i tehnički pregled prolazi bez problema.

Stalno ga vozi

- Ja njega vozim i kao dnevni auto, nemam taj problem da ga čuvam u garaži. Što kažu nije video kišu, to kod mene ne postoji, ja vozim auto kad god mi se taj auto vozi, vožnja sa njim je potpuno drugačija i ne može da se meri sa dnevnim automobilima - dodaje Marko.

Vlasniku su više puta nudili i po nekoliko hiljada evra za njega, ali nije sve na prodaju. Podjednako mu se dive i automehaničari i prolaznici.

- Ja ako sam na semaforu, to je slikanje, ljudi mi pruđu u fazonu jel’ možemo da se slikamo, npr. stranci kad dođu, par njih je htelo da kupi odmah auto, izaziva osmeh na lice ljudima, što mi je mnogo drago - priča sagovornik.

"Stojadin" je miljenik i jednom drugom Marku. Ovaj pripadnik generacije "zed" prkosi modnim trendovima kada su kola u pitanju. Nije to bila ljubav na prvi pogled.

- Stojadina vozim već šest meseci i kupio sam ga prvenstveno radi dostave, ali rodila se ljubav između mene i auta i sad sam odlučio da ga vozim Auto je pre svega sladak i lep, jednostavan za održavanje, ekonomičan je i generalno je zanimljivo da se oko njega igraš - kaže Marko Rašeta vlasnik "stojadina".

Stojadin se ne proizvodi već petnaest godina. Vernim "kecom" se nekada išlo i na more i na planinu, a sada ih je tek nekoliko na ulicama. Od poslednjeg koji je proizveden u fabrici "Zastava autobili" u Kragujevcu radnici su se oprostili stihovima, cvećem i autogramima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA