Vreme čitanja: oko 4 min.

Jedan lokalitet u Srbiji našao se na listi najugroženijih u Evropi: Među sedam ušli i Crna Gora i BiH

Vreme čitanja: oko 4 min.

Reagujući na saopštenje, predstavnici Turističke organizacije opštine Petrovac na Mlavi su potvrdili višestruka očekivanja od realizacije projekta "Cultural heritage preservation through the function of tourism development - Water Mills in Bistrica".

  • 0
Vodenica Foto: Shutterstock

Listu 7 najugroženijih spomenika i lokaliteta nasleđa u Evropi za 2023. godinu – koja obeležava 10-godišnjicu ovog inovativnog programa – objavile su danas organizacija Europa Nostra, Evropski glas civilnog društva posvećenog kulturnom i prirodnom nasleđu i European Investment Bank Institute (EIB), javlja B92.

Ovo su najugroženiji lokaliteti u Evropi:

  • Bistričke vodenice, Petrovac na Mlavi, Srbija
  • Kortrijk Železnička stanica, Kortrijk, Belgija
  • Partizansko memorijalno groblje, Mostar, Bosna i Hercegovina
  • Čakvinji tvrđava, Zugdidi, Gruzija
  • Ansambl sestara kuće, nekadašnje moravsko naselje u Klajnvelki, Nemačka
  • Memento Park, Budimpešta, Mađarska
  • Kulturni pejzaž Svetog Stefana, Paštrovići, Crna Gora

Saopštenje je objavljeno na onlajn događaju na kome su učestvovali predlagači i predstavnici izabranih lokacija, koji je privukao učesnike iz cele Evrope i šire.

Izvršni potpredsednik Europa Nostra Gaj Klaus izjavio je: "Stavljanjem ovih nasleđa na Listu 7 najugroženijih u 2023. godini, želimo da prenesemo poruku nade, solidarnosti i podrške lokalnoj zajednici i aktivistima koji su odlučni u tome da ih sačuvaju. Zajedno sa našim partnerima (evropskim i lokalnim), pružićemo tehničku ekspertizu, identifikovati moguće izvore finansiranja i mobilisati našu široku mrežu da podrži cilj i njihove napore, koji su sada postali i naš cilj i zajednička odgovornost. Hajde da koristimo evropsko kulturno nasleđe kao vektor mira, socijalne kohezije i održivog razvoja."

Nosilac Programa za klimu i nasleđe na Institutu Evropske investicione banke, Bruno Rosignol je dodao: "Kulturno nasleđe je ključni resurs za oblikovanje našeg evropskog identiteta, bez koga ekonomski rast nema smisla. Ovu kohezivnu moć prepoznala je EIB koja uzima zaštitu nasleđa u obzir prilikom razmatranja novih investicionih projekata ili prilikom kreditiranja projekata urbane obnove, često sa komponentom nasleđa. Na 10. godišnjicu programa, danas odabrani lokaliteti još jednom će svedočiti o kohezivnoj moći kulturnog nasleđa i veze sa misijom i aktivnostima Banke".

Reagujući na saopštenje, predstavnici Turističke organizacije opštine Petrovac na Mlavi su potvrdili višestruka očekivanja od realizacije projekta "Cultural heritage preservation through the function of tourism development - Water Mills in Bistrica".

Dr Vedrana (Babić) Lazarević, analitičarka za razvoj turističkog proizvoda u Turističkoj organizaciji opštine Petrovac na Mlavi, izjavila je: "Naši primarni ciljevi prvenstveno se odnose na upoznavanje evropske javnosti o kulturno-istorijskom bogatstvu opštine Petrovac na Mlavi i naglašene potrebe zaštite i sprečavanja dalje degradacije objekata nasleđa ovog dela Srbije. Revizijom projekta vezanog za Veliku vodenicu i izradom Studije održivog turističkog razvoja Bistrice, dobićemo platformu za uključivanje bistričkih vodenica u turističke tokove. Na ovaj način će se ostvariti ciljevi lokalne zajednice koji se odnose na ekonomski, kulturni, ekološki i društveni napredak, sačuvati stari zanati, a tradicionalni objekti aktivirati na održiv način u turističkoj privredi".

The Board of Europa Nostra odabrao je finaliste između 11 spomenika i lokacija nasleđa od osam zemalja koje su prethodno bile u užem izboru Advisory Panel programa 7 najugroženijih. Nominacije su predložile organizacije članice, pridružene organizacije ili pojedinačni članovi Europa Nostra, kao i članice Evropskog kulturnog nasleđa.

Izbor je napravljen na osnovu izuzetnog značaja nasleđa i kulturne vrednosti svake od lokacija, kao i ugroženosti sa kojom se danas suočavaju. Nivo angažovanja lokalnih zajednica i posvećenost javnih i privatnih aktera na spasavanju ovih lokacija imalo je ključni značaj. Drugi kriterijum izbora bio je potencijal ovih lokacija da deluju kao katalizator za održivi društveno-ekonomski razvoj u funkciji promovisanja mira i dijaloga unutar svojih lokaliteta i šireg regiona.

Odabranih sedam lokacija ispunjava uslove za EIB Heritage Grant od 10.000 evra po lokaciji za pomoć u implementaciji dogovorenih aktivnosti koje će doprineti spasavanju ugroženih lokaliteta.

Timovi stručnjaka koji predstavljaju Europa Nostra i European Investment Bank Institute, zajedno sa organizacijama koje su nominovale 7 odabranih lokacija i drugim partnerima, prikupiće informacije i sastati se sa ključnim zainteresovanim stranama da procene lokacije i izdaju tehničke i finansijske izveštaje sa preporukama za akciju.

Vodenice Bistrice, Petrovac na Mlavi

Bistričke vodenice su jedinstveni kompleks mlinova za mlevenje žita i valjanje sukna, nastao u periodu između 19. i sredine 20. veka, locirane u selu Bistrica, duž reke Bistrice u istočnoj Srbiji. Arhitektura vodenica predstavlja tradicionalne karakteristike balkanskih ruralnih struktura, a to su male i drvene konstrukcije.

Selo Bistrica, još od prvog pominjanja u 14. veku, neguje tradicionalni način življenja i bavljenja ovom delatnošću, sve do industrijske revolucije, kada se ovakav vid proizvodnje zamenjuje savremenijim. Razumevanje ovakvog agrikulturnog načina života i njegove harmonije sa prirodom je važno oruđe, kako za očuvanje evropske baštine, tako i za aktuelnu borbu protiv klimatskih promena.

Danas su vodenice pod pretnjom uništenja usled dugotrajnog napuštanja i izloženosti vremenskim uslovima.

Lokalna zajednica je uz podršku opštinskog Zavičajnog muzeja i Udruženja vodeničara i pomeljara iz Bistrice, a u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Petrovac na Mlavi, kandidovala ovaj lokalitet za Program “7 najugroženijih” 2023. godine, uz podršku Europa Nostra Serbia.

Glavni cilj nominacije je rehabilitacija kompleksa vodenica i uvršćavanje u plan održivog turizma Etno-sela Bistrica. Očekivanja su usmerena i na kreiranje novih radnih mesta koja bi bila od velikog značaja za lokalnu zajednicu.

"Zajedno sa drugim stambenim, duhovnim i komercijalnim objektima narodne arhitekture, vodenice u Bistrici čine jedinstven ruralni pejzaž, koji svedoči o važnom procesu proizvodnje hrane nekada prisutnom širom Evrope. Iako su neke vodenice i dalje u funkciji, ceo kompleks vodenica u Bistrici je u procesu degradacije usled različitih prirodnih faktora, poput poplava, ali i zbog neodržavanja. Uz odgovarajuću restauraciju, interpretaciju i odgovarajući plan održivog kulturnog turizma, vodenice u Bistrici bi mogle postati odličan primer uspešne revitalizacije baštine koja donosi višestruku korist lokalnoj zajednici i privredi", saopšteno je u Savetodavnom panelu Programa “7 najugroženijih”.

(Telegraf.rs)

Video: Đoković je odabrao ovu idilu da večera u Kotoru: Gde god pogledate osećate mir i spokoj

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA