Vreme čitanja: oko 1 min.

Obnovljen deda Rakin bunar, star vek i po: "Moje selo, moja ljubav, moje delo za moje ljude"

Vreme čitanja: oko 1 min.

To je poklon od Mome Jorgaćevića iz Žabljana, poznatog ugostitelja koji živi i radi u Ljubljani, ali mu je srce u svom rodnom selu

  • 0
Deda Rakin bunar Foto: Jugmedia

Nedaleko od crkve Sveta Petka u vučjanskom selu Žabljane u ataru grada Leskovca bunar star 150 godina bio je više od decenije nevidljiv, urastao u korov, pa do vode u njemu nije moglo ni da se priđe.

Od pre nekoliko dana voda iz bunara je dostupna i meštanima ovog velikog sela, ali i putnicima namernicima jer ne samo da je prilaz uređen nego je iznad njega napravljena i nastrešnica, okolo izbetonirano i postavljena klupa za odmor, piše Jugmedia. 

To je poklon od Mome Jorgaćevića iz Žabljana, poznatog ugostitelja koji živi i radi u Ljubljani, ali mu je srce u svom rodnom selu.

Deda Rakin bunar Foto: Jugmedia

"Moje selo, moja ljubav, moje delo za moje ljude", napisao je na svom Fejsbuk profilu, a u izjavi Jugmediji kaže da sada taj deo čini lepu celinu sa crkvom.

"Napravili smo novo postolje i novi santrač i nastrešnicu. Tu je i nova kanata za vodu i to je moj poklon mojim komšijama", kaže Jorgaćević koji je sa meštanima tog sela ranije obnovio i crkvu i napravio zvonik sa zvonom uveženim iz Slovenije.

Inače, i on priča da se u Žabljanu zna da je bunar pre 150 godina iskopao i ozidao deda Raka, koji je pisao i pesme, jer je znao da je voda lekovita.

"Iako je bunar na maloj uzvišici, veoma pitka voda ne preuši ni po najvećim vrućinama kao u bunarima u samom selu. Još dok sam bio dete, slušao sam priče da je voda lekovita za žene koje imaju problem s porodom. Navodno, ona koja nekoliko jutra zorom popije vodu sa tog izvora brzo ostane noseća", priča i kaže da veruje u ono u šta veruju i njegovi zemljaci.

U samom Žabljanu deda Rakin bunar zovu još i "sveto bunarče".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA