≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Telegraf saznaje: Porodilište u unutrašnjosti uvodi skrining na SMA? Novac obezbeđen, čeka se odobrenje

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tokom proteklih godinu dana u GAK "Narodni front" skriningovano nešto manje od 7.000 dece, projekat produžen

  • 0
Klinicki centar Kragujevac, Gatrijev test, guthrie test, neonatalni skrining Foto: Marko Jovanović, David Gee / Alamy / Alamy / Profimedia

Mogućnost da se prvo porodilište van Beograda uključi u neonatalni skrining na spinalnu mišićnu atrofiju otvara se u maju, saznaje Telegraf.rs. Reč je o Ginekološko-akušerskoj klinici Kliničkog centra Kragujevac, a da li će se to zaista i desiti saznaće se nakon zasedanja Etičkog odbora predstojećeg meseca.

"Informacija o početku neonatalnog skrininga na SMA na Ginekološko-akušerskoj klinici UKC Kragujevac je da se, prema rečima prof. dr Aleksandre Dimitrijević, rukovodioca GAK-a UKC Kragujevac, sredinom maja ove godine očekuje zasedanje nadležnog Etičkog odbora, koji će odlučivati o odobrenju studije. Do zvanične odluke nadležnog Etičkog odbora, naša ustanova neće davati dodatne informacije o početku neonatalnog skrininga na SMA", saznali smo iz ove ustanove.

Ovakav odgovor sugeriše ono što smo čuli i sa druge strane, od pokretača skrininga na SMA u Beogradu: najpre zaseda Etički odbor, posle čega se studija eventualno odobrava, posle čega tek kreće testiranje.

"Nikad se zna da li će Etički komitet odobriti ili neće. Čekamo zasedanje i onog trenutka kada kažu da je to prošlo, a ja to stvarno očekujem, mi već od sutradan možemo da krenemo na testiranje", kaže rukovodilac projekta neonatalnog skrininga na SMA Miloš Brkušanin u razgovoru za Telegraf.rs.

Objašnjava da je takvo bilo iskustvo i sa GAK "Narodni front" u Beogradu, gde je skrining pokrenut kao jednogodišnji porojekat, sa ciljem da se potom proširi na sva porodilišta u Srbiji. Dodaje i da je dokumentacija već poslata, da je dobio pozitivan odgovor, te da lično nema sumnji da će skrining uskoro biti proširen.

Miloš Brkušanin dr Miloš Brkušanin, Centar za za humanu molekularnu genetiku / Foto: Privatna arhiva

Kaže nam i da je deo dodatnih sredstava koji je obezbeđen po isteku spomenutog jednogodišnjeg projekta već "legao", te da problema nema ni na toj strani.

"Onda su se kockice sklopile i ako je dokumentacija za Etički komitet u redu, ako je novac već tu, to znači da ne postoji prepreka da se Kragujevac uključi u studiju", ocenjuje.

"To su sredstva koja smo sami obezbedili u saradnji sa farmaceutskim kompanijama, bez pomoći države", govori i o načinu na koji će predstojeće biti finansirano.

U KC Kragujevac 2.500 beba godišnje

Podseća da će zahvaljujući toj saradnji biti nastavljeno testiranje i u GAK "Narodni front", iako je godinu dana od uvođenja projekta isteklo 12. aprila.

"Ne samo da nastavljamo da testiramo u GAK "Narodni front", već ćemo nastaviti da testiramo i jedno porodilište van Beograda. Uključujemo porodilište u Kragujevcu, gde godišnje očekujemo da se rodi do 2.500 beba", kaže ističuće svoje nade uz napomenu da je moguće da bude i 150, 200 beba manje, te da se to ne može znati unapred.

Klinicki centar Kragujevac Foto: Marko Jovanović

Podsetimo, po okončavanju jednogodišnjeg projekta, tokom kog je direktno otkriveno dvoje dece sa SMA, i posredno član porodice jedne bebe, od oko 6.900, koliko je skriningovano, stigle su najave sa vrha zdravstvenih institucija da će skrining biti proširen na sva porodilišta u Srbiji, o trošku RFZO.

Kako nam je ranije rečeno, najrealnija očekivanja su ipak da se taj proces odvije postepeno.

"Mislim da nije realno da odmah krene na nivou cele Srbije, jer mnoge stvari treba da profunkcionišu i da se promene. Mnogo je realniji scenario da se postepeno uključuju porodilišta do kraja godine i da onda imamo skrining na nivou cele zemlje", rekao nam je ranije Brkušanin uz napomenu da koraci za proširenje skrininga na celu teritoriju Srbije nisu bili preduzeti na vreme.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA