≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neviđeni ples Super pume: Akrobacije podno oblaka policijskog helikoptera

Vreme čitanja: oko 2 min.

Super puma je višenamenski helikopter, najnovije generacije, koji je opremljen za izvršavanje najsloženijih zadataka i to u svim meteorološkim uslovima

  • 0

Može napred, ali i u rikverc, kao da od šale i žmureći, što bi narod rekli, vozi automobil. Može i da lebdi u mestu, kao da je na pisti, ali i da se iz čistog mira vine u oblake. Može i da se vrti oko svoje ose u vazduhu, i istovremeno i penje ka oblacima, ili spušta ka zemlji... Može da se igra sa svojim mogućnostima, izvodi specijalne operacije, ali i akrobacije ... Helikopter Super puma.

Sve ovo danas je moglo da se vidi na nebu iznad Batajnice, na Vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović", kada je Super puma izvela dosad neviđeni ples i akrobacije.

Kako saznajemo u kokpitu je bio komandant Helikopterske jedinice MUP-a Nenad Nedić koji je i osmislio ovu priredbu pod oblake.

Osim Super pume, na ovoj lokaciji se "prošetao" i Kamov Ka- 32, helikopter koji ima mogućnost da gasi požare na visokim zgradama iz vazduha, i on se može koristiti samo za gašenje požara i nošenje tereta velikih težina. A danas je za komandama ovog helikoptera, bio zamenik komandanta Helikopterske jedinice  Dalibor Marković.

Inače, H215 tip helikoptera, u ovu elitnu jedinicu stigao je prošle 2022. godine. U hangaru u Surčinu ima ih tri, a danas je "plesala" jedna od dve maskirne.

Prva Super puma, koja nosi oznaku YU-VIP, čije ime samo govori za koje namene će biti korišćena, stigla je u Srbiju 12. jula. Druga, maskirna YU-HHJ stigla je 8. novembra, a poslednja Super puma, takođe maskirna - YU-OPS, u hangaru Helikopterske jedinice je od 22. novembra.

Radi se o višenamenskom helikopteru, najnovije generacije, koji je opremljen za izvršavanje najsloženijih zadataka i to u svim meteorološkim uslovima. Super puma se  koristi za iste zadake za koje korišćeni i druge tipovi helikoptera, a to je prevashodno za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova, dakle, prevoz trupa, zatim za pomoć u vanrednim situacijama, za gašenje požara, nošenje podvesnog tereta...

Jedna od Super puma opremljena je i opremom za prevoz povređenih osoba, što je čini dodatno vrednijom i važnijom, jer će životi ljudi zahvaljujući njenom angažovanju biti spaseni. Ima i jedan potpuno opremljen medicinski kit, medicinsku opremu za prevoz dve povređene osobe.

Ovaj helikopter je dosta veći i dosta brži od ostalih helikoptera u floti Helikopterske jedinice. 

H215 mnogo će doprineti i u borbi protiv vatrene stihije zajedno sa drugim helikopterima iz flote. Super puma s obzirom na kapacitete u jedno mahu završava ono što drugi rade bar tri puta.

Naime, ovaj helikopter može da nosi 4, 5 tone vedro. To znači da samo u jednom naletu moći da izbaci 4, 5 tone. To je više od 3,5 puta od recimo Bel 212. 

Kako nam je ranije objasnio komandant Nedić Super pumu, pre svega, karakteriše veća nosivost i mogućnost transporta većeg broja lica, u odnosu na postojeće helikoptere.

- Kada to govorim, pre svega mislim da je Super puma sposobna da transportuje do 22 osobe - kaže Nedić.

(Telegraf.rs)

Video: Leteli smo Super pumom, najnovijim helikopterom MUP-a, evo šta on može što drugi ne mogu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA