Vreme čitanja: oko 2 min.

Osnovci iz Kaća slušali o podvizima heroja s Košara: Jedna nova osnovna škola u Novom Sadu poneće njihovo ime

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osnovcima se obratili direktni učesnici bitke na karauli Košare

  • 1

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prisustvovao je javnom času i tribini u Osnovnoj školi "Đura Jakšić" u Kaću na kojima su se osnovcima obratili direktni učesnici bitke na karauli Košare i približili im savremenu istoriju i herojske podvige pripadnika Vojske Srbije. Na javnom času su govorili brojni ratni komandanti, generali, pukovnici i potpukovnici u penziji, vojnici i drugi, a prisutne je pozdravio i gradonačelnik Đurić koji je naglasio važnost sećanja na heroje i približavanje istorije deci.

"Veoma je važno da naši osnovci, pored toga što o tome uče u 8. razredu, čuju i ova 'živa' svedočenja, da bi bolje razumeli našu istoriju. Ta znanja su svetionik za budućnost i zato smo danas ovde, da čujemo o herojskoj borbi na karauli Košare. Nedavno sam sa tim herojima prošetao ulicom na Adicama i Veterniku, koja je dobila naziv po njima. Pre toga smo se videli i u novootvorenim prostorijama Udruženja veterana Košare u centru grada. Uskoro će i jedna nova osnovna škola u našem gradu dobiti naziv po junacima sa Košara, a planiramo i postavljanje spomen-ploče.

Ova tribina je potvrda da se u poslednjoj deceniji stvari menjaju i da više ne ćutimo o herojskim podvizima koji su zadužili celu Srbiju. Naš zadatak je da nastavimo da čuvamo sećanje na junake sa Košara, ali i da stvaramo prilike i mogućnosti za bolji život njihovih porodica i naših veterana. Ostaće zauvek upamćeni kao pobednici i dostojni potomci slavnih predaka. Zato pričajte. Prenosite, pamtite. Jer reč koja putuje kroz vreme, u budućnost, vrednija je i svetlija od bilo kog ordena – rekao je Milan Đurić.

Sekretar Udruženja veterana 53. graničnog bataljona potporučnik u penziji Petar Mišić, inače Kaćanin i jedan od organizatora tribine, naglasio je da je povod za održavanje javnog časa izučavanje bitke na karauli Košare u predmetu Istorija za 8. razred osnovne škole, a cilj javnog časa i tribine je da se osnovcima obrate direktni učesnici bitke na karauli Košare i na taj način im se približe herojski podvizi pripadnika Vojske Srbije u vreme zločinačke agresije NATO pakta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gasterbajter

    21. april 2023 | 09:19

    Kao prvo svaka cast tim borcima i toj omladini na neverovatnoj hrabrosti ( tu su samo deca seljaka i siromaha ginula ) .Svi znamo da su imali od 18-22 godine zivota sto je bilo neverovatno da i toliko izdrze i da se bore i pokazu ogromno srce.A kao drugo to je velika sramota za sve generale pokovnike koji su sedeli u Pristini i u Nisu i jeli prasice dok su deca ginula!!!sramota do groba!!!A kad je kasnije doslo do njihove guzoce svi brze bolje za Beograd i tamo prosioi mudrost.To je jos jedan u nizu poraz koji se pretace u pobedu .Kao i mnogo puta kroz istoriju.Duboko verujem da su ti komandanti zamenili prasice za liniju na frontu da bi ishod bio totalno drugaciji.Treba se odrzati tribine tih HEROJIMA ali takodje i onim drugim "herojima" da se zna cela istina!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA