Vreme čitanja: oko 1 min.

Oni su ubedljivi rekorderi po broju uspešnih operacija: "Dedinje" leči najteže pacijente iz cele Srbije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rekord je 2019. godine postavljen i u Evropi, kada je urađen 2.568 velikih operacija pri kojima se korisitila mašina za vantelesni krvotok

  • 0
Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje, TAVI operacija Foto: Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje

Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje ubedljivi rekorder po broju uspešnih operacija. Hirurzi na Dedinju za prvih 3 meseca uradili preko 700 komplikovanih kardiohirurskih intervenicija.

Na drugom mestu je klinika za kardiohirurgiju KCS oko 430 operacija, zatim Kamenica sa skoro 400 i na poslednjem mestu je Niš sa nešto više od 60, Dedinje je vodeći lider u ovom delu Evrope po broju i uspešnosti najtežih operacija.

Svi okruzi i regioni šalju svoje pacijente na Dedinje. Samo od početka godine preko 50 pacijenata je operisano iz Niša na ovoj klinici, a 2019. godine postavljen je rekord u Evropi kada je urađen 2.568 velikih operacija pri kojima se korisitila mašina za vantelesni krvotok.

Drugi rekord u Evropi postavljen je 2022. kada je u jednom danu izvedeno 21 i 25 velikih operacija. U ovoj godini je planirano preko 2.500 velikih operacija.

Narednih dana očekuje se 15 minimalno invazivnih operacija u jednom danu. Hirurzi na Dedinju su ubedljivi rekorderi po pisanju radova, i edukaciji hurirga iz drugih zemalja.

(Telegraf.rs)

Video: Aleksandru je srce radilo 5%, a onda je na Dedinju dobio veštačko: Veliki uspeh srpskih stučnjaka

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA