Vreme čitanja: oko 1 min.

Velika akcija čišćenja jezera Perućac: Učestvuju volonteri iz pet zemalja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako je slika sa Perućca mnogo bolja nego nekada, oko brane i kraj obala, nakupilo se plastike i drveća

  • 0
Radisav Mićević, jezero Perućac Foto: RINA

Volonteri, ljubitelji prirode, turstički radnici svakog proleća na jezeru Perućac organizuju veliku akciju čišćenja u kojoj se prikupi više od 500 džakova. Ove godine su im se pridružili i stranci iz pet zemalja, prenosi RTS.

Iako je slika sa Perućca mnogo bolja nego nekada, oko brane i kraj obala, nakupilo se plastike i drveća. U akciji čišćenja na poziv bajinobaštanskih planinara i volonteri iz Italije, Grčke, Litvanije, Španije i Rusije.

- Ovo jezero na reci je granica Bosne i Srbije, to je između. Mislim da je lepo kada je čisto ali sada ima mnogo smeća, to je ono što znam.

Ovaj projekat promoviše fizičku aktivnost u prirodi, psihofizičku aktivnost, zaštitu prirode.

Naša organizacija se bavi okolinom i mi tu učestvujemo zajedno sa organizacijama sa ovog područja - utisci su volonterki iz Litvanije i Italije.

- Stanje je nešto bolje nego do sada. Ovo je nama šesti put da organizujemo akciju čišćenja. Ovog puta imamo najviše prijavljenih ljudi.ima nas ovde oko 60 možda i nešto preko 60, oko 20 čamaca - kaže Goran Glišić, organizator akcije.

Za prvomajske praznike, koji se po tradiciji provode u prirodi jezero će biti čisto i kao i Tara - puno.

- Obala jezera, pored Drine sav smeštaj takođe je popunjen, još nešto malo je ostalo smeštaja u gradu. Vreme nam ide na ruku, dotok je dosta dobar i jezero će biti puno - objašnjava Milan Đurić, direktor TO Tara Drina.

Akciju čišćenja najavljuju i s druge strane Drine pa će plovidba jezerom i kanjonom biti pravo zadovoljstvo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA