≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zavrni rukave: Deseti put građani udruženi čiste svoju sredinu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Za današnju kampanju prijavljen je skoro tri puta veći broj lokacija, od čega su čak 63 na teritoriji Beograda.

  • 2
Zavrni rukave Foto: Telegraf.rs

Najveća nacionalna kampanja čišćenja "Zavrni rukave" održala se danas deseti put, u periodu od 12 do 14 časova.

Deseta akcija čišćenja Srbije danas je održana u Beogradu na 63 lokacija, ali i na 81 lokaciji u gradovima i selima Vojvodine, Istočne, Južne i Zapadne Srbije, Šumadije, kao i na Kosovu i Metohiji. Spisak lokacija na kojima se danas sprovela akcija nalazi se na sajtu zavrnirukave.rs i na taj način svi su mogli unapred da pronađu odgovoarajuću lokaciju.

Ova akcija ranije je okupljala i preko 2.000 ljudi na preko 50 različitih lokacija u 30 gradova i sela.

Za današnju kampanju prijavljen je skoro tri puta veći broj lokacija, od čega su čak 63 na teritoriji Beograda.

Kampanjom "Zavrni rukave" teži se skretanju pažnje javnosti i podizanju svesti građana o problemima odlaganja otpada u našoj zemlji. Situacija sa smećem i otpadom je alarmantna, a mnoge lokacije pretvorene su u divlje deponije.

Ono što posebno zabrinjava je što veliki broj otpada dospe direktno u reke, a još veći problem je što mnogi otpad bacaju direktno u tokove. Osim što se tada zagađuje životna sredina, ali i živi svet u rekama i jezerima, veliki problemi nastanu i pri obilnim padavinama, jer smeće i otpad na neki način "zapuše" normalno kretanje vode i poplave koje tada nastanu budu još veće, neretko i katastrofalne.

Iz udruženja "Eko straže" navode da nije moguće očistiti celu Srbiju od smeća akcijama i da to nije ni cilj ovih kampanja.

- Ali aktivnost svakog pojedinca može da pomogne da se institucijama i ostalim građanima stavi do znanja važnost brige o životnoj sredini, kako bi došlo do sistemskih promena - kažu iz Eko straže".

Ekipa Telegraf.rs obišla je danas nekoliko lokacija u Beogradu. Jedna od lokacija na kojoj smo se našli je i novobeogradski blok 61. gde se već oko podneva okupio veći broj građana, među njima i male dece.

Vrlo brzo svi su se raspodelili na više lokacija i započeli akciju čišećenja, a zelene površine vrlo brzo su konačno "prodisale" od papirića, kesa i drugog otpada.

Osim stanovnika Bloka 61. na akciju čišećenja zatekli smo i nekoliko osoba iz centra grada, koji su došli sa "ove" strane reke da učestvuju u akciji.

Jedna sugrađanka nam je saopštila da već dugi niz godina živi u centru Beograda, ali da je danas rešila da pomogne sugrađanima u ovom delu grada. Ona nam je rekla da je rodom iz okoline Aranđelovca i to iz područja koje obiluje zelenilom i predivnom prirodom, ali da situacija i u tim predelima zbog sve više turista postaje alarmantna i da se smeće, pa i divlje deponije mogu naći skoro na svakom koraku.

Među brojnim građanima, naša ekipa zatekla je čak i nekoliko osoba druge nacionalnosti, koji su oduševljeni našom zemljom i prirodom i na ovaj način su hteli da doprinesu da se svaki otpad otkloni i završi tamo gde mu je mesto.

Kampanja čišćenja nastala je po ugledu na akciju "Let’s do it Estonia” iz 2008. godine, koja je okupila stanovnike cele Estonije kako bi tokom jednog dana čistili svoju zemlju. U Sloveniji je organizovana slična kampanja "Let’s Clean Slovenia 2012" u kojoj je učestvovalo 250.000 stanovnika, što čini 13% njihove populacije. Ovom akcijom uspeli su da očiste Sloveniju od divljih deponija. Očekuje se da će i u kampanjama u Srbiji uskoro učestvovati petocifren broj volontera.

(Telegraf.rs)

Video: Ekološka akcija studenata povodom Dana planete koji je obeležen 22. aprila

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    22. april 2023 | 17:12

    Oko pancevca treba jedno 10 000 ljudi

  • Uvek sam bio akcija pa I sam

    22. april 2023 | 17:48

    Nekada uzmem vrecu plasticnu I pokupim sve sto nadjem kod mene u okruzenju na zapadu, bio sam u zagrebu na savi 74 god, tada me ustasa u kampu udario u prsa bez razloga napukla rebra I za mene je radna akcija bila posle petnaest dana zavrsena, samo sam lezao eto kako je nekome pomogne a on bitte ubio,pitam prijatelj svabo mrzis li posle toga kazem I njih I muslimane sve su mi u ratu unistili ne zelim da ih vidim.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA