Vreme čitanja: oko 1 min.

Mladi smatraju da je za seksualno uznemiravanje kriva žrtva: Većina ucenjena za eksplicitni sadržaj

Vreme čitanja: oko 1 min.

Projektom "DeShame" obuhvaćeno je blizu tri hiljade đaka iz 40 srednjih škola u Srbiji

  • 0
Devojka, maltretiranje, silovanje, devojčica, maltretiranje, zlostavljanje Foto-ilustracija: Shutterstock

Mladi najčešće ne smatraju da je za seksualno uznemiravanje odgovorno lice koje distribuira taj sadržaj, već osoba koja je u ovom slučaju žrtva, pokazalo je istraživanje Centra za nestalu i zlostavljanu decu, prenosi Tanjug.

Koordinatorka istraživanja Jovana Škorić izjavila je za Tanjug da se jedan deo ispitanika ne usuđuje da prijavi uznemiravanje preko interneta najviše zbog straha od osude okoline.

- Ono što je takođe zabrinjavajući podatak jeste taj da je veliki deo njih ucenjen da šalje svoje eksplicitne fotografije. Beležimo i podatak da su neki ispitanici imali samo 12 godina kada su prvi put poslali svoje eksplicitne sadržaje - naglašava Škorić.

Istraživanje je pokazalo i da se mladi za pomoć ne obraćaju prvo svojim roditeljima, već da više poverenja imaju u prijatelje ili nastavnike.

- Oni u najvećoj meri pokušavaju sami da reše problem, što znači da ili ignorišu počinioca, ili kroz inboks pokušavaju da reše situaciju, ali ne i da kontaktiraju sa starijim osobama ili relevantnim institucijama - ističe Škorić.

Programe edukacije u školama veliki broj ispitanika smatra beznačajnim i beskorisnim, a glavni izvor informacija o seksu i vezama jeste internet.

Projektom "DeShame" obuhvaćeno je blizu tri hiljade đaka iz 40 srednjih škola u Srbiji, a na jesen je planirano novo istraživanje koje će biti realizovano u osnovnim školama.

Ključne tačke projekta su poboljšanje razumevanja onlajn seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja među mladima i identifikovanje efikasnih multisektorskih strategija, kao i podsticanje mladih da prijave seksualno uznemiravanje i zlostavljanje na internetu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA