Vreme čitanja: oko 2 min.

Dvojica profesora iz Novog Sada kreću u Pečuj biciklom: Primer zdravog života i brige o okolini

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za zeleno putovanje ERASMUS daje dodatnu finansijsku podršku

  • 0

Kako bi podstakli zaštitu životne sredine, program "Erasmus plus mobilnost studenata", nudi mogućnost zelenog putovanja. Tim povodom, dvojica profesora sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu, odlučila su da biciklom pređu 251 kilometar, nakon čega će održati predavanja na Fakultetu zdravstvenih nauka u Pečuju, piše RTV.

Nikola Todorović i Valdemar Štajer odlučili su da putuju na dvotočkašu. Kako navode, tako promovišu zdrav način života i podstiču sugrađane da koriste bicikl kao prevozno sredstvo.

- Zašto je ovo sve važno i zašto mi profesori pogotovo sa fakulteta sporta? Ovo je ujedno poziv i ostalim profesorima sa ostalih fakulteta, da kao deo akademske elite utičemo na generalnu populaciju da iskoriste prednosti našeg divnog Novog Sada koji ima puno biciklističkih traka, da idu na posao na primer biciklom i da se tako smanji gužva u saobraćaju. Smanjili bi zagađenost vazduha, a samim tim ako imaju 15 minuta do posla, oni bi mogli za tih pola sata da ispune normu 150 minuta viška aktivnosti samo za 5 dana - rekao je Nikola Todorović, asistent na fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, Novi Sad.

Spajanje lepog i korisnog kroz studije i zdrave stilove života je nešto o čemu će govoriti na predavanjima koje će održati na Fakultetu zdravstvenih nauka u Pečuju.

- Ovo je neka zelena agenda gde naši studenti odlaze u Pečuj, to baš nije kratka deonica tako da me interesuje kako će taj izazov proći. Znam da je fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja i domen istraživanja, za ove druge verovatno će napraviti neki trening ali glavni benefit je da akademski građani izađu malo iz automobila , da ne zagađuju vazduh, da porade na sopstvenom zdravlju i kulturi - rekao je prof. dr Dejan Madić, rektor Univerziteta u Novom Sadu.

Za zeleno putovanje ERASMUS daje dodatnu finansijsku podršku, ukoliko stipendista putuje prevoznim sredstvima sa niskim emisijama kao što su bicikl, voz, autobus ili deli automobil sa drugim stipendistom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA