Vreme čitanja: oko 1 min.

Zdravstvena zaštita dece i predškosko su put ka izlazu iz generacijskog siromaštva

Vreme čitanja: oko 1 min.

Porodice koje imaju više dece u ruralnim krajevima i romske porodice su najugroženije

  • 0
Vesna Savic Đukic, UNICEF Vesna Savić Đukić iz UNICEF-a, Foto: Milena Đorđević

Šefica odseka za saradnju sa privatnim sektorom Unicef Srbija Vesna Savić Đukić rekla je danas da deca imaju pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti i da pohađaju predškolsko obrazovanje jer je to put ka izlazu iz ciklusa generacijskog siromaštva.

Ona je za Tanjug rekla da, kada je reč o najugroženijoj deci, usled posledica koje je izazvala kriza u Ukrajini, vidljiv je porast dece koja žive u siromaštvu.

- Predviđa se da će do kraja ove godine biti znatno više dece koja će živeti bez osnovnih mogućnosti da obezbedi osnovne potrebe za život. Porodice koje imaju više dece u ruralnim krajevima i romske porodice su najugroženije - rekla je ona i dodala da su deca najugroženija u prvih pet godina kada je najpotrebnija zdravstvena zaštita.

Napominje da deca koja žive u siromaštvu imaju posledice po odrastanje, po obrazovanje, po normalan razvoj kakav je potrebno da imaju porodice koje žive u dnevnom stresu, da priušte osnovne potrebe deci.

Đukićeva objašnjava da Unicef zajedno sa Srbijom, Vladom i partnerima pokušava da ukaže na potrebe, prati podatke, ukazuje na politike koje su neophodne da se sprovedu kako bi se svakom detetu omogućilo da ima pristup zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, socijalnoj zaštiti i preusmerava politike na najugroženiju decu.

- To znači da moramo svi da usmerimo sve snage da obezbedimo da svako dete da dobije priliku i uslove koji su neophodni za normalan rast i razvoj i da moramo da investiramo u najugroženiju decu - ističe šefica odseka u izjavi za Tanjug.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA