Vreme čitanja: oko 2 min.

Drastično porasla zaraženost krpelja: U ovom gradu iznosi 70 odsto, koga ujede odmah da uradi jednu stvar

Vreme čitanja: oko 2 min.

U domovima zdravlja već se pojavljuju pacijenti sa ujedima krpelja

  • 3
Krpelj

Foto: Pixabay

Ukoliko građani primete ujed krpelja, potrebno je da se jave u najbližu zdravstvenu ustanovu i to najbolje u prva 24 časa, kako bi stručno osoblje skinulo krpelja na vreme, ističu lekari.

"Sada je period kada krpelji počinju da budu aktivniji. Prvo treba da se pripremimo za odlazak u prirodu - da nosimo svetliju odeću, duge rukave, duge nogavice i dublje patike, a kada se vratimo vrlo je bitno da pregledamo svoje telo, prevoje prepona, pazuha, vrat, ispod kose, da vidimo da li se neki krpelj zakačio jer je vrlo bitno, ako je zaražen, da ga skinemo u prva 24 časa”, rekla je Tanjugu dr Milena Turubatović iz DZ Savski venac.

Kako je navela, što duže zadržavanje krpelja na telu je i veća mogućnost prenosa tog uzročnika bolesti i vrlo je bitno da, ako primetimo krpelja, ne radimo ništa na svoju inicijativu.

"Ne treba ga natapati ni alkoholom, ni benzionom, acetonom ili gasom. Ne dirajte ga i ne natapajte, već se javite najbližem domu zdravlja da bi medicinsko osoblje koje je stručno pravilno ga skinulo. Kod lošeg i nestručnog skidanja krpelja veća je mogućnost zaražavanja”, rekla je dr Turubatović.

Ona je kazala da postoji mogućnost i davanja analize krpelja, da bi ispitali da li je zaražen uopšte.

"Neke labaratorije rade analizu. Kada se skine krpelj stavi se u fiziološki rastvor ili u običnu vodu i odnese se na analizu da bi se videlo da li je zaražen i ima bakteriju koja izaziva lajmsku bolest”, rekla je dr Turubatović.

Najbitnije je, navodi, pratiti mesto mesto uboda narednih mesec dana, zato što je moguće da se pojavi prvi simptom u smislu crvenila oko uboda, kada se opet treba javiti lekaru.

"Ako se i ne pojavi crvenilo i nešto kasnije može da se javi visoka temperatura, malaksalost, bolovi u zglobovima ili neki neurološki problemi, onda se javljate lekaru kako biste dobili smernice šta je potrebno dalje raditi. Najbitnije je reći da ne treba uzimati preventivno antibiotike", rekla je Turubatović.

Prema njenim rečima, poslednjih godina imamo porast zaraženih krpelja jer je pre desetak godina taj procenat zaraženosti bio 20 do 30 posto.

"Poslednjih godina istraživanja i sve analize koje se rade, pokazuju da je ta zaraženost krpelja na području Beograda bila i 70 posto”, rekla je dr Turubatović.:

"U Domu zdravlja Savski venac za sada imamo jednog do dva pacijenta nedeljno koji se javljaju zbog ujeda krpelja, ali sa lepim vremenom očekuje se veći broj”, kazala je dr Turubatović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    25. april 2023 | 09:02

    Da biste otisli u DZ,morate da zakazete sto se ceka....jer nema niti lekara, ni sestara. Sve se raspada

  • Goca

    25. april 2023 | 09:38

    Da ,da u Dom zdravlja posle 47 poziva call centra pa za koji dan. Bolje da grad na vreme sisa travu i čisti i kultivise povrsine.

  • Ivan

    25. april 2023 | 10:00

    I obavezno pre polaska popiti bar 3 kafe i nešto za smirenje jer dolazak u dom zdravlju na novom bg-u znači odlazak u crnu rupu u svemiru. Zdravi i bolesni zajedno u istoj čekaonici , na šalteru 54 sestri a radi samo ona na praksi dok se ostale mažu puderom i kindjure. Još na kraju ako je doktor iznerviran to vam dodje kao šlag na tortu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA