Vreme čitanja: oko 1 min.

Obeleženi Dani Roma u Ćupriji: April - mesec posvećen aktivizmu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Gglavni realizator svih aktivnosti bilo je društvo Roma "Romi sa Morave", koje je ove godine obeležilo 40. godina postojanja

  • 0
Dani Roma u Ćupriji Foto: RTV Pomoravlje

Svakog 8. aprila, počevši od 1971. godine, obeležava se Međunarodni dan Roma. U okviru obeležavanja ovog przanika, 2015. godine pokrenuta je inicijativa od strane nekoliko mladnih romskih aktivista i aktivistkinja koja je imala za cilj da obeležavanje romskog aktivizma proširi na ceo mesec april. Tako su i ove godine tokom celog aprila, održavane različite manifestacije, skupovi, okrugli stolovi, javna slušanja i konferencije.

U Ćupriji je ove godine, prvi put od kako se ovaj praznik obeležava, 21. aprila održana manifestacija i okrugli sto na temu "Izazovi i postignuti rezultati romske zajednice u kulturi". Manifestacija pod nazivom "Dani kulture Roma u Ćupriji" podržana je od strane opštine Ćuprija, a glavni realizator svih aktivnosti bilo je društvo Roma "Romi sa Morave", koje je ove godine obeležilo 40. godina postojanja.

Organizatori su okupili najeminentnije romske predstavnike kulture i tradicije, koji su u velikoj sali muzičke škole "Dušan Skovran" u Ćupriji svojim plesom, pesmama i glumom, uveseljavali gotovo dva sata oko 200 posetilaca.

Kulturno-umetnički program je otvorio domaći KUD "Železničar". Zatim je nastupila omladinska škola plesa iz Bora. Nakon toga na scenu su izašli mladi igrači i igračice iz Zaječarskog "Romskog centra za kulturu i tradiciju", dok je celu manifestaciju začinila plesačka trupa iz Šajkaša kod Novog Sada, koja je prikazala tradicionalne romske igre iz Srema i Banata i gotovo sve prisutne podigla na noge.

Dani Roma u Ćupriji Foto: RTV Pomoravlje

Pored mnogobrojnih građana, predstavnika lokalnih institucija i medija, manifestaciji je prisustvovala i delegacija ministarsta za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog - državni sekretar Ivan Bošnjak, pomoćnica ministra Nina Mitić i šefica odseka za unapređenje položaja Roma i Romkinja Sofija Osmanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA