≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izmeštanje Okružnog zatvora iz centra Kruševca: Gradi se Kazneno-popravni dom za smeštaj 500 osuđenika

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izmeštanjem zgrade Okružnog zatvora tik uz nekadašnji Dom Vojske, koji je prešao u svojinu Grada, stvoriće se uslovi da centar Kruševca dobije nove sadržaje

  • 1
Okružni zatvor Kruševac Foto: uiks.mpravde.gov.rs

Uprava za krivične sankcije u saradnji sa Razvojnom bankom Saveta Evrope, gradiće novi Kazneno-popravni zavod u Kruševcu, za smeštaj 500 lica lišenih slobode. Tako će se Okružni zatvor izmestiti iz centra grada, obezbediće se humaniji uslovi za tretman zatvorenika i za rad službenih lica.

Nekadašnja apsana, posle Drugog svetskog rata iz podruma Gradske Uprave preseljena je u preuređenu konjušnicu u dvorištu. I tu je i dan danas. Zatvor koji može da primi do 56 zatvorenika, okružen je pijacom, poštom i nekadašnjim Domom vojske. Namenjen je za izdržavanje kazne do 6 meseci. U sastavu je i pritvorska jedinica za tridesetak lica, prenosi RTS.

- Najveći izazovi jesu rad sa licima prema kojima se izvršava mera pritvora zbog toga što su to lica kojima najčešće mogu da budu zaprećene kazne zatvora i preko 10 godina. Pa, smo imali relativno skoro lice koje je osuđeno na 12 godina zatvora. Ovde čekaju pravosnažnost i odavde se upućuju u druge zatvore na izdržavanje kazne. Uložena su ogromna sredstva, kako bismo poboljšali bezbednost same ustanove, ali je to staro, neuslovno  - navodi Vladimir Nedeljković, upravnik Okružnog zatvora u Kruševcu.

Javna prezentacija urbanističkog projekta novog Kazneno popravnog zavoda, protekla je bez primedbi i sugestija.

- Trenutno je i sam proces na Vladi RS, u okviru okvirnog sporazuma sa Razvojnom bankom Srbije i očekujemo da sama ratifikacija sporazuma bude u junu mesecu - kaže Ivan Mijailović, iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Nova lokacija je na brdu Tekije, nekoliko kilometara od centra grada. Zatvor će se prostirati na 28 hektara. Eksproprijacija zemljišta je završena, urađen je urbanistički projekat, tako da se do kraja godine uz zakonske procedure očekuje građevinska dozvola.

Zatvorski kompleks imaće 5 celina, 3 za osuđenike u zavisnosti od težine krivičnog dela i 1 za pritvorsku jedinicu. Upravnu zgradu, medicinske, sportske, objekte za edukaciju i posete. Očekivana vrednost projekta je 32 miliona evra.

- Priroda samog posla iziskuje da ćemo morati da opredelimo i zaposlimo znatno veći broj službenih lica. Ovaj prostor ovde dobiće najverovatnije uz podršku i pomoć Gradske Uprave i novu saobraćajnicu koja će biti izgrađena prema gradu tako da uslovi za rad i funkcionisanje i bezbednosni sistemi će biti na najvišem nivou - dodaje Ivan Mijailović.

Izmeštanjem zgrade Okružnog zatvora tik uz nekadašnji Dom Vojske, koji je prešao u svojinu Grada, stvoriće se uslovi da centar Kruševca dobije nove sadržaje.

(Telegraf.rs)

Video: Uhapšen upravnik KPZ Niš zbog primanja mita

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA